Rast zaposlenosti u Hrvatskoj u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca bio je u skladu s prosjekom Europske unije ali i osjetno sporiji nego na početku godine, dok je na godišnjoj razini tempo rasta ostao nepromijenjen i osjetno je premašio europski prosjek, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata. U Hrvatskoj je sezonski prilagođen broj zaposlenih u drugom tromjesečju porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, nakon 1,3-postotnog skoka u prvom kvartalu, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku.

Istu stopu rasta zaposlenosti zabilježile su u promatranom razdoblju i Njemačka, Francuska, Cipar, Latvija i Mađarska, pokazalo je izvješće Eurostata. Najizrazitiji rast zaposlenosti među 28 zemalja EU zabilježen je u Portugalu, za 1,3 posto, i u Grčkoj, za 1,2 posto. Pad zaposlenosti zabilježen je u Finskoj, za 0,3 posto, Velikoj Britaniji, za 0,2 posto, te Bugarskoj i Litvi, za 0,1 posto. U Švedskoj je broj zaposlenih stagnirao u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

U EU u cjelini sezonski prilagođeni broj zaposlenih povećan je za 0,2 posto u usporedbi s prvim kvartalom, kada je bio uvećan za 0,3 posto. U eurozoni je broj zaposlenih uvećan na tromjesečnoj razini 0,3 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u prvom kvartalu. Eurostat procjenjuje da je u drugom tromjesečju 2015. u EU bilo 228,8 milijuna zaposlenih, od čega 151 milijun u 19-članoj eurozoni, navodi se u izvješću.

Na godišnjoj je razini broj zaposlenih u Hrvatskoj u drugom tromjesečju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata porastao za 2,2 posto, po istoj stopi kao i u prvom kvartalu. U skupini zemalja s izrazitijim rastom na godišnjoj razini daleko najveći rast zabilježila je Irska, za tri posto, a u stopu ju slijedi Španjolska, s rastom od 2,9 posto. Slijede Luksemburg, s rastom od 2,5 posto, Mađarska, s 2,4 posto, te Grčka i Malta, s rastom od po 2,3 posto. Na godišnjoj je razini zaposlenost u EU u cjelini, prema sezonski neprilagođenim podacima, uvećana za 0,9 posto, nakon 1-postotnog rasta u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, procjenjuju u Eurostatu. U 19 gospodarstava eurozone broj zaposlenih u drugom je kvartalu porastao za 0,8 posto na godišnjoj razini, po istoj stopi kao i u prethodnom tromjesečju.

Related Posts