Home Ekonomija Smanjen proračunski deficit EU na 2.6 posto

Smanjen proračunski deficit EU na 2.6 posto

by admin

Proračunski manjak u 28 država Europske unije, promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), u prvom je tromjesečju ove godine dodatno smanjen, na 2,6 posto BDP-a, pokazalo je u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen deficit u 28-članom EU u prvom tromjesečju 2015. godine smanjen je za 0,2 postotna boda u odnosu na prethodno tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, pak, manji je za 0,5 postotnih bodova, objavio je europski statistički ured. I u eurozoni je zabilježeno smanjenje udjela deficita u BDP-u na tromjesečnoj i godišnjoj razini. U prvom je tromjesečju udio proračunskog deficita također smanjen za 0,2 postotna boda prema tromjesečju ranije, na 2,3 posto BDP-a. Isto toliko, iskazano u postotnim bodovima, smanjen je i u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

U EU u prvom su tromjesečju ove godine ukupni državni prihodi činili 45 posto BDP-a, nasuprot 45,4 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine. Ukupni rashodi 28 država EU-a iznosili su 47,6 posto BDP-a, u usporedbi s 48,1 posto u prethodnom tromjesečju. Udio ukupnih prihoda 19 članica eurozone u BDP-u u prva je tri ovogodišnja mjeseca smanjen na 46,5 posto, sa 46,7 posto BDP-a u prethodnom tromjesečju. Ukupni rashodi država u eurozoni činili su 48,7 posto BDP-a, nasuprot 49,2 posto u četvrtom kvartalu 2014. godine.

Related Posts