Smanjen dug opće države za pola posto BDP-a

Analiza RBA
Na kraju prošle godine ukupni dug opće države bio je 283 milijardi kuna, što je smanjenje za 0.5 posto u odnosu na kraj 2017. godine, pokazuju podaci koja je objavio HNB.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u analizi najnovijih (revidiranih) podataka središnje banke ističu da podatci za prosinac 2018. potvrđuju nastavak pada udjela ukupnog javnog duga u BDP-u i četvrtu godinu za redom (za 3,7 postotna boda u odnosu na kraj 2017

Iz RBA pritom izdvajaju nekoliko ključnih čimbenika koji su išli u prilog relativnom smanjenju javnog duga u prošloj godini. Nastavljaju, u okruženju visoke razine likvidnosti i nastavku razdoblja niskih kamatnih stopa poboljšani uvjeti zaduživanja na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu doprinijeli su smanjenju kamatnih stopa, čime su smanjeni izdaci za kamate te je poboljšana i ročna struktura duga.

Na iznos nominalnog duga utjecao je tečaj kune u odnosu na euro, ali I solidnog gospodarskog rasta od realnih 2.6 posto BDP-a.

Inozemni dug opće države je krajem prošle godine iznosio je 102,9 milijardi kuna, što je u odnosu na kraj 2017. godine smanjenje za 8,5 milijardi kuna, ili za 7,7 posto, dok je istodobno unutarnja komponenta javnog duga porasla za nešto više od četiri posto ili za gotovo sedam milijardi kuna, na 179,9 milijardi kuna.

Na ukupna kretanja javnog duga ponajviše utječe središnja država, koja je prošle godine povećala unutarnji, a smanjila inozemni dug.

Središnja je država istodobno povećala zaduženje na domaćem tržištu te je njen unutarnji dug krajem prošle godine iznosio 175,3 milijarde kuna, što je 6,7 milijardi kuna više nego krajem 2017. godine.

Analitičari RBA procjenjuju da bi, s obzirom na predviđeni nastavak gospodarskog rasta u ovoj godini (iako nešto sporijom dinamikom), udio javnog duga u BDP-u mogao nastaviti s padom. Dodaju kako će i očekivanja od turističke (pred)sezone djelovati u smjeru solidnog punjenja proračuna. Uz zadržavanje rasta primarnih rashoda ispod rasta nominalnog BDP-a, ta će kretanja svakako pozitivno utjecati na statistiku javnog duga, napominje se u analizi.

You may also like

0 comments