Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji bio je u srpnju 0,1 posto manji u odnosu na lipanj, dok je u usporedbi s brojem zaposlenih u srpnju prošle godine smanjen za 1,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U srpnju je nastavljeno smanjenje broja zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini, koje se, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine.

Usporedno sa smanjenjem broja zaposlenih na godišnjoj razini, u prvih sedam mjeseci ove godine proizvodnost rada u hrvatskoj industriji porasla je za 2,3 posto prema istom lanjskom razdoblju. Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u srpnju na mjesečnoj razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji bio manji za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju smanjen je također za 0,1 posto, a opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za jedan posto.

Na međugodišnjoj razini, u prerađivačkoj je industriji, koja zapošljava 90,82 posto svih zaposlenih u industriji, u srpnju bilo 1,2 posto manje zaposlenih. Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,2 posto. Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu isto lanjsko razdoblje, proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 2,5 posto. Proizvodnost u rudarstvu i vađenju povećana je za 9,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala je za 1,5 posto.

Related Posts