Smajo podnosi ostavku, Lalovac mu rekao za urotu?

Kada je Sabor usvojio zakone kojima se rješava problem dužnika u švicarskim francima, za Denisa Smaju, jednog od najaktivnijih članova Udruge Franak, to je bio posebno sretan dan. U posljednjih nekoliko godina uložio je mnogo truda kako bi se čuo glas dužnika, a od siječnja, kada je franak naglo skočio, proveo je mnogo vremena na sastancima s brojim dužnosnicima: od premijera, ministra financija, guvernera i saborskih zastupnika do predstavnika EK. No, proteklih dana među članovima udruge Franak proširila se psihoza da je cijela priča sa švicarcem zapravo namještena pa je zadovoljstvo iščezlo. Odmah na početku razgovora, Denis Smajo, inače koordinator Udruge Franak, kaže da će dati neopozivu ostavku u Udruzi.

Nakon dugogodišnje borbe izuzetno sam razočaran. Shvatio sam da smo mi samo pijuni u velikoj igri, u kojoj običan čovjek teško može pobijediti. Volontiranje je postalo naporno za mene i moju obitelj, pogotovo kada vidite kakve se stvari događaju u vrhu države i kako funkcioniraju institucije koje bi trebale štititi građane.

“Kad bi se zakon proveo, bio bih izuzetno zadovoljan. Ali Ustavni sud će najvjerojatnije srušiti ili suspendirati zakon, i to dan ili dva nakon izbora. Navodno je sve već dogovoreno i namješteno, tako da od konverzije najvjerojatnije neće biti ništa”, rekao je Smajo za Jutarnji list.

“To mi je rekao osobno ministar financija, gospodin Lalovac, na našem posljednjem susretu, 4. listopada. Rekao je da je Ustavni sud već počeo raditi na predmetu, da će se izbori održati 8. studenog, a dan ili dva nakon toga da će se dogoditi suspenzija ili rušenje zakona, a da su u tome sudjelovali visokopozicionirani bankari i neki članovi HDZ-a. Poslije sam tu istu informaciju dobio iz još nekoliko izvora. Bio sam šokiran saznanjem da se takve stvari mogu namještati i dogovarati. Alarm se upalio sutradan, 5. listopada, kada je predsjednica donijela odluku o održavanju izbora 8. studenog, na dan koji nama najmanje odgovara. Tada sam shvatio da postoji velika vjerojatnost za crni scenarij. Dodatno smo provjerili kod banaka kada misle slati izračune. Osim Hypo banke, većina banaka čekat će upravo zadnji tjedan. Sve se, nažalost, slaže”, naglšava Smajo.

“Mislim da nije riječ o teoriji zavjere. Znam da mu nije lako i da vodi veliku borbu protiv banaka. Vidio sam da je razočaran jer je puno vremena i rada uložio u ovaj zakon i da zaista želi pomoći građanima. Banke, s druge strane, već dulje vrijeme ucjenjuju ministra i udaraju jako nisko. Ministar mi je potvrdio da ga banke stalno dovode u vrlo nezgodne situacije i stalno mora izmišljati kako popuniti nove rupe zbog ucjena banaka. Iz banaka matica, iz Italije i Austrije, stigla je direktiva da domaće banke ne smiju nuditi Lalovcu financijska sredstva. Trenutno doslovno traje državni udar izvana na proračun, a u medijima se o tome šuti. Čak mu i privatno prijete. Sve to jedan je od razloga zašto se želim maknuti od svega. Možda ću ministra dovesti u nezgodan položaj što sam odlučio sve ovo javno iznijeti, ali nemam izbora, riječ je o sudbini 55 tisuća obitelji”, kaže Smajo.

Udruga Franak osudila je u ponedjeljak medijska nagađanja da će zakonsko rješenje o konverziji kredita u ‘švicarcima’ pasti na Ustavnom sudu, ocjenjujući to pritiskom na Ustavni sud, kojeg su, pak, pozvali da prije odluke o tome razmotri njihovu ustavnu tužbu. “Posljednjih dana u medijima se plasiraju nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu. Udruga Franak upozorava da je to direktno miješanje u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno”, navodi se u priopćenju.

U Udruzi žele vjerovati “da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana” te oštro osuđuju ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud. U nekim se medijima, naime spekulira kako će tjedan dana nakon održavanja parlamentarnih izbora Ustavni sud izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju i zakona o kreditnim institucijama, kojima se uređuje pitanje konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u eurske kredite, staviti izvan snage i time zaustaviti tu konverziju.

Iz Udruge podsjećaju kako je izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama jednoglasno usvojilo 105 saborskih zastupnika te smatraju da je “usvajanje zakona pokazalo kako su saborski zastupnici prepoznali štetnost situacije u kojoj se nalazi 55.000 hrvatskih obitelji te odlučili dati zeleno svjetlo za provođenje konverzije”. “Možda se odgovor krije u velikom broju članstva Udruge Franak koje je itekako velik dio glasačkog tijela u Hrvatskoj, ali je zaista nedopustivo da se itko koristi ovakvim manipulacijama i zastrašivanjima građana. Iskreno se nadamo da su informacije iz medija samo nagađanja te da će se konverzija provesti u skladu s usvojenim zakonom. Čvrsto vjerujemo da su saborski zastupnici jednoglasnu odluku prihvaćanja ‘zakona o švicarcu’ donijeli kao informiranu, a ne samo političku”, naglašavaju iz Udruge Franak.

Ponavljaju i svoj stav da banke imaju pravo podnijeti ustavnu tužbu i tražiti ispitivanje usklađenosti ovog zakona s Ustavom Republike Hrvatske, “ali da, isto tako, Udruga Franak ima pravo tražiti ispitivanje ustavnosti”. Podsjećaju pritom da je njihova tužba Ustavnom sudu još uvijek na čekanju pa predlažu da, prije nego se krene u ocjenu ustavnosti ovog zakona, Ustavni sud razmotri njihovu tužbu. U lipnju je, naime, Udruga Franak predala ustavnu tužbu kao odgovor na odluku Vrhovnog suda o zakonitosti valutne klauzule.

You may also like