Službeno potvrđeno uhićenje Ivice Todorića

Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu.
“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, objavio je MUP.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako je tijekom Interlibera primio informaciju da se Todorić predao policiji te da sada slijedi uobičajena procedura. “Sukladno je to Europskom uhidbenom nalogu koji je izdala hrvatska policija. Sada slijedi uobičajena procedura”, rekao je Plenković prilikom otvaranja Interlibera.

Dodao je da postoji uobičajen slijed događaja sukladno zakonu koji smo usvojili. “Todorić ima prava kao okrivljenik i vjerujem da će ih koristiti i ne želim o vremenskim okvirima špekulirati’, kazao je premijer.

Upitan je li naše pravosuđe znalo gdje se Todorić nalazi i je li Britancima dojavilo njegovu adresu Plenković je kazao da ne zna, jer je to stvar naših tijela koja su nadležna, sigurno ne izvršnih vlasti.

Sve važnije svjetske novinske agencije prenijele su u utorak vijest da je osnivač Agrokora Ivica Todorić uhićen u Londonu.

Reuters prenosi da je hrvatska policija potvrdila da je Todorić uhićen u Londonu temeljem Europskog uhidbenog naloga.

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, objavio je MUP.

Vijest je Reutersu potvrdila i londonska policija. Agencija navodi da još nije jasno hoće li se Todorić boriti protiv hrvatskog zahtjeva za izručenje.

Reuters objašnjava da su Todorić i još 14 ljudi pod istragom zbog dužničke krize u Agrokoru. Prenosi također da je Todorić zadnjih tjedana na svojem blogu zanijekao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

Vijest o Todorićevu uhićenju prenosi i France Presse, pozivajući se također na londonsku policiju. navodi da je Todorić osumnjičen za malverzacije u Agrokoru, kompaniji koja u Hrvatskoj i regiji zapošljava 60.000 ljudi, i citira prošlotjedno izvješće po kojem je kompanija 2016. zabilježila gubitke od 1,5 milijarda eura.

Podsjeća da je hrvatska država preuzela kontrolu nad Agrokorom kako bi spriječila urušavanje grupe čiji godišnji prihod (6,7 milijardi eura 2016.) čini gotovo 15 posto hrvatskog BDP-a.

Vijest o Todorićevom uhićenju prenijela je i njemačka agencija dpa, navodeći da ga hrvatsko pravosuđe traži zbog prikrivenih gubitaka u Agrokoru koji se kreću u stotinama milijuna dolara.

Navodi da su Todorić i njegovi menadžeri krivotvorili financijska izvješća grupe kako bi mogli nastaviti s radom, te da je Hrvatska posebnim zakonom preuzela kontrolu nad kompanijom kako bi spriječila potencijalno katastrofalan stečaj.

Agencija prenosi da su izvori bliski Todoriću za regionalnu televizijsku kuću N1 kazali da on namjerava platiti jamčevinu i boriti se protiv izručenja u domovinu.

Dpa navodi i da je Europska komisija zbog problema u Agrokoru smanjila procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini s 3,1 na 2,9 posto.

Vijest o Todorićevom uhićenju prenijela je i srbijanska agencija Beta te slovenska STA. Beta prenosi izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je novinarima u Zagrebu kazao da sada slijedi uobičajena procedura i da Todorić ima prava kao optuženi, dok o vremenskim okvirima nije htio nagađati.

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u utorak kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo vrlo izvjesno, s obzirom da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje.

Stanje u Agrokoru posljedica kriminalnog čina

Nekadašnji predsjednik Vlade Josip Manolić (97), nakon svjedočenja pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Agrokor izjavio je kako smatra da je stanje u tom koncernu posljedica kriminalnog čina, što treba raščistiti argumentirano i korektno.

“Stojim na stajalištu da ono što je Agrokor dovelo u ovu poziciju nije rezultat poslovnog rizika. Ovo je posljedica kriminalnog čina, na ovaj ili onaj način”, izjavio je Manolić nakon što je dao iskaz pred Istražnim povjerenstvom.

Dodao je kako se u raščišćavanje problema Agrokora treba ići od početka, korektno, ne optužujući nikoga. “Treba ići s argumentima da se dokaže kriminal”, poručio je Manolić.

Član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Nikola Grmoja (Most) istaknuo je u utorak da je nekadašnji predsjednik Vlade Josip Manolić u svom svjedočenju podcrtao odgovornost hrvatskih premijera iz 90-ih, posebice Nikice Valentića i Franje Gregurića, za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju.

Bitno je da je Manolić podcrtao odgovornost Nikice Valentića i Franje Gregurića za kriminalnu pretvorbu i privatizaciju, te za nenamjensko trošenje kredita u Agrokoru, izjavio je Grmoja nakon Manolićeva svjedočenja pred povjerenstvom.

Grmoja je također ustvrdio kako je propala namjera HDZ-ova člana povjerenstva Milijana Brkića, koji je Manolića pitao o “crvenim tajkunima”, a Manolić mu je odgovorio da su oni kasnije bili članovi HDZ-a ili jako bliski toj stranci. “Kolega Brkić namjeravao je na tome profitirati, a na kraju se ukopao”, rekao je Grmoja.

Miljenić je novinarima nakon sjednice povjerenstva rekao kako je uhićenje Todorića bilo tek pitanje vremena, istaknuvši kako nije riječ o političkoj odluci, već o suradnji pravosudnih tijela. “Prema tome, naše pravosudno tijelo izdalo je nalog i po njemu će postupati pravosudno tijelo Ujedinjenog kraljevstva”, dodao je.

Upitan očekuje li da će Velika Britanija izručiti Todorića Hrvatskoj, odgovorio je kako očekuje da je hrvatski uhidbeni nalog tako dobro napravljen i postavljen da će mu svaka europska zemlja udovoljiti, kao što i hrvatska tijela odgovaraju nalozima koji dolaze iz drugih europskih zemalja. “U pravilu, kod tih postupaka nema nekih razloga zašto se njima ne bi udovoljilo. Rok za izručenje se tu kreće oko dva mjeseca i to je nekakav maksimum, ali često to ide i brže. Kada sve ide po nekom redu i kada je sve složeno onda je to to”, kazao je Miljenić.

Nije želio komentirati navode da će se Todorić pred britanskim pravosuđem od izručenja braniti tvrdnjama da su mu u Hrvatskoj narušena ljudska prava. “Svaka zemlja ima neku svoju praksu i svoja postupanja, ali u pravilu takva pozivanja unutar europskog uhidbenog naloga, odnosno europskog pravnog prostora nisu uspješna”, rekao je Miljenić i dodao kako se podrazumijeva da svaka zemlja koja je u Europskoj uniji drži do ljudskih prava i poštuje ih.

You may also like