Službeno je: U Parizu je ubijena Abaud

Abdelhamid Abaaoud, za kojeg se vjeruje da je bio mozak napada u petak u kojima je poginulo 129 ljudi, jedan je od ubijenih u policijskom napadu u Parizu u srijedu, objavio je u četvrtak u pisanoj izjavi pariški tužitelj. Abaaoud, 28-godišnji belgijski militant, koji se hvalio organizacijom napada u Europi uime džihadističke skupine Islamska država, optužen je za koordinaciju samoubilačkih napada bombom i pucnjava u petak na sedam lokacija u Parizu.

Policija je ispočetka mislila da je u Siriji, ali u daljnjoj se istrazi pojavila kuća u pariškom predgrađu St. Denisu na koju su policajci u punoj spremi izvršili napad pred zoru, tijekom kojeg je bilo puno pucnjave i eksplozija. “Abdelhamid Abaaoud upravo je i službeno identificiran, nakon usporedbe otisaka prstiju, kao jedna od ubijenih osoba u napadu”, kaže se u izjavi. “Riječ je o truplu koje smo pronašli u zgradi, izrešetano mecima”. U napadu na zgradu u St. Denisu ubijeno je najmanje dvoje ljudi, a osmero je uhićeno. Napad je izvršen nakon dojave da je Abaaoud u Parizu.

Abdelhamid Abaud, osumnjičeni organizator terorističkih napada u Parizu 13. studenoga, bio je 28-godišnji belgijski džihadist koji je postao jako aktivan član Islamske države u Siriji, odakle je godinama prkosio europskoj policiji.

Abaud je rođen 1987. u bruxelleskom predgrađu Molenbeeku, prozvao se Abu Omar Susi, po regiji na jugozapadu Maroka odakle potječe njegova obitelj, a poznat je i kao Abu Omar al-Baljiki (Abu Omar Belgijac). “Bio je mali mangup” koji je zadirkivao druge učenike i profesore i krao novčanike, rekao je jedan njegov bivši kolega iz razreda za belgijski tabloid La Derniere Heure. “Mali mangup” posljednjih je dana bio cilj intenzivne potrage francuskih i belgijskih istražitelja, koji ga smatraju organizatorom pokolja u Parizu u kojem je u petak ubijeno 129 ljudi, a 325 je ozlijeđeno, za što je odgovornost preuzela Islamska država.

Saleh Abdelsalam, glavni sumnjivac za napade koji je također snažno povezan s Molenbeekom i za kojim se traga, kao i njegov brat Brahim koji se raznio na istoku Pariza, poznavali su Abauda. Sva trojica imaju u Belgiji kaznene dosjee. Abu Omar al-Baljiki već je bio na belgijskim naslovnicima početkom 2014. nakon što je u Siriju poveo svojeg mlađeg brata Junesa (13), kojeg su neki mediji prozvali “najmlađim džihadistom na svijetu”. Navodno se pridružio drugim belgijskim borcima, članovima elitne brigade Islamske države. Na jednoj video snimci IS-a može ga se vidjeti za upravljačem vozila koje vuče osakaćene leševe prema zajedničkoj grobnici.

“Prije smo vukli jet-skije, velike prikolice pune darova, prtljage kada bi se išlo na odmor u Maroko. Sada vučemo nevjernike, oni koji se bore protiv nas, koji se bore protiv islama”, hvali se u poruci na mješavini francuskog i arapskog. Abdelhamid pripada srednjoj klasi, navodi u utorak flamanski list De Morgan. Po pisanju lista, otac, trgovac, poslao ga je u prestižnu srednju školu u rezidencijalnoj četvrti Uccle, na jugu Bruxellesa. “Imali smo dobar život ovdje, da, čak fantastičan. Abdelhamid nije bio zahtjevno dijete i postao je dobar trgovac. Ali iznenada je otišao u Siriju. Svaki sam se dan pitao zašto se toliko radikalizirao. Nikada nisam dobio odgovor”, rekao je u siječnju njegov otac Omar Abaud za La Derniere Heure. “Abdelhamid je osramotio našu obitelj. Naši životi su uništeni”, rekao je. “Zašto bi, za Boga miloga, želio ubijati nedužne Belgijce? Naša obitelj duguje sve ovoj zemlji”, rekao je Omar čija je obitelj stigla u Belgiju prije 40 godina, dodajući da “nikada neće oprostiti” Abdelhamidu što je unovačio svojeg brata Junesa. Najpoznatiji od gotovo 500 Belgijaca koji su otišli u Siriju ili Irak povezan je s islamističkom “ćelijom iz Verviersa”.

Tjedan dana nakon napada u Parizu u siječnju, belgijska policija napala je 15. siječnja jednu kuću u tom gradu na istoku Belgije, ubivši dvojicu stanara, koji su se po istražiteljima pripremali napasti snage reda. Abaud nije bio ondje. No početkom veljače ustvrdio je da je “planirao” te osujećene napade na “križare” u intervjuu za Dabiq, časopis Islamske države. Po belgijskom tisku, bio je lociran u Grčkoj, odakle je komunicirao s ubijenim džihadistima. Snage reda u Ateni ga nisu uspjele uhvatiti. “Mogao sam otići i doći u el-Šam (na arapskom velika Sirija ili Damask) unatoč potjeri tolikih obavještajnih službi”, hvalio se. Abdelhamid Abaud osuđen je u srpnju u Bruxellesu u odsustvu na 20 godina zatvora u procesu protiv mreža za regrutiranje belgijskih džihadista za borbu u Siriji.

You may also like