Slučaj “zbrinjavanja” pripadnika jedne stranke u INA-i, je li na pomolu raspad koalicije?

Zagreb – Tragom vijesti o zatvorenoj sjednici Vlade RH i imenovanja članova uprave naše naftne kompanije INA, potražili smo objašnjenje u krugovima bliskim Vladi RH.

Izvor iz Vlade RH potvrdio nam je kako se glasovanje o spornim čanovima uprave dogodilo temeljem sastanka Nadzornog odbora INA-a. U NO INA-e trojici je članova uprave produžen mandat, zbog činjenice predizborne godine, na godinu dana. Ovdje ne bi bilo ništa sporno, jer Vlada kao predstavnik dijela vlasnika imenuje članove uprave, tome je tako i prema međuvlasničkom ugovoru velikih dioničara kompanije, no ministar gospodarstva je mimo Nadzornoga odbora (u kojemu je čak i Siniša Petrović glasovao za mandat od godine dana) na zatvorenoj sjednici Vlade koalicijskim sporazumom ucijenio partnere kako bi se mandat produžio na četiri godine, ističe naš izvor.

Iako se u medijima, mahom povezanima sa “naftnim konzultantima” bliskima ministru Vrdoljaku, pojavila informacija kako se radilo o nevažnom ekscesu, činjenica kako je protiv četverogodišnjeg mandata, u ovom trenutku, glasovao čovjek blizak Zoranu Milanoviću, Siniša Petrović, daje naslutiti kako su odnosi, baram po pitanju energetike, u Kukuriku koaliciji pred velikim izazovom.

Podsjetimo, ministar Vrdoljak je na zatvorenoj sjednici Vlade inzistirao na mandatu od četiri godine za svoje suradnike u upravi naše naftne kompanije što je, prema izvorima iz INA-e, tek maska za uhljebljivanje stranačkih kadrova na svim razinama u kompaniji. (Ivan Brodić)