Slučaj Petrokemija, što se događa

Kutina – Hrvatska poštanska banka odblokirala je račun kutinske Petrokemije. To znači da se ne bi trebala ostvariti prijetnja Stožera za obranu Petrokemije koji je Hrvatskoj poštanskoj banci dao rok do 16 sati za deblokadu računa kako bi omogućili isporuku mineralnoga gnojiva poljoprivrednicima u Hrvatskoj. 

Uprava Petrokemije uložila je maksimalne napore da udovolji zahtjevu HPB-a za jednokratnim vraćanjem potraživanja po regresnom dugu za jednog od dugoročnih kupaca Petrokemije. Jednokratnim vraćanjem duga omogućena je normalizacija odnosa s HPB-om čime je došlo do deblokade poslovnih računa Petrokemije, navodi se u priopćenju.

Iz Petrokemije ističu kako je, unatoč činjenici da je Uprava kutinske tvrtke ponudila HPB-u prihvatljivi model za rješenje nastalog duga, HPB u petak, 6. ožujka provela blokadu poslovnih računa Petrokemije. Uprava Petrokemije ponovno napominje da do navedene blokade nije trebalo doći jer je bilo ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB, naglašavaju iz kutinske tvornice umjetnih gnojiva. Ponavljaju kako su osigurane dovoljne količine mineralnog gnojiva za proljetnu sjetvu te da ni na koji način u ovom važnom dijelu godine nije dovedena u pitanje opskrba hrvatske poljoprivrede.

Podsjetimo, nova kriza u kutinskoj Petrokemiji izbila je u petak kada je Hrvatska poštanska banka blokirala račun kutinskom divu zbog duga od 16 milijuna kuna. Tim je novcem Petrokemija jamčila kod HPB-a za tvrtku Gorup grupa koja ulazi u predstečajnu nagodbu, pa bi naplata jamstava za bankovna potraživanja postala upitna.

Priča o kutinskoj Petrokemiji priča je i o prebogatom bivšem direktoru, radnicima koji se protive privatizaciji, ali i o propalom zagorskom tajkunu Božidaru Gorupu, zbog čijeg je duga Petrokemiji sada blokiran račun. Gorup je nedavno nestao, posljednji put viđen je na beogradskom aerodromu, a jedan od njegovih najvećih vjerovnika je kutinska Petrokemija kojoj duguje gotovo 100 milijuna kuna. Inače, bavio se poljoprivredom, no desetke njegovih farmi u Slavoniji uništile su kiše i poplava. Čini se da je ušao i u druga rizična ulaganja, čime je stvorio 300 milijuna kuna duga i zatim pobjegao.

Gradonačelnik Andrija Rudić, nakon što je osudio postupak banke, izjavio je i da o sudbini te tvornice mineralnih gnojiva izravno ovisi oko sedam tisuća Kutinjana.

Nova kriza u kutinskoj Petrokemiji izbila je u petak kada je Hrvatska poštanska banka blokirala račun kutinskom gigantu zbog duga od 16 milijuna kuna. Tim je novcem Petrokemija jamčila kod HPB-a za tvrtku Gorup grupa koja ulazi u predstečajnu nagodbu, pa bi naplata jamstava za bankovna potraživanja postala upitna.

Njezinom vlasniku, Božidaru Gorupu, zagorskom tajkunu, čija se tvrtka bavi trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, početkom veljače trag se gubi na aerodromu u Beogradu. Petrokemiji, navodno, duguje oko 100 milijuna kuna za isporučeno gnojivo. To nije jedini odlijev novca iz Perokemije. Država je u Petrokemiji izgubila 2-3 milijarde kuna, tvrdi investitor Nenad Bakić.  Bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić optužuje predstavnike Stožera za obranu Petrokemije da zastupaju svoje, a ne interese tvrtke.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću izrazio je zabrinutost zbog blokade računa Petrokemije. Navodi da taj čin ugrožava grad Kutinu i cijelu županiju.HPB i Petrokemija su državne tvrtke pa se vidi da Vladi očuvanje radnih mjesta nije prioritet, napisao je. To što Petrokemija mjesecima ne uspijeva uspostaviti dijalog s HPB-om, vidi kao dokaz nezainteresiranosti Vlade. Dodaje da o nebrizi govori i to što premijer ignorira njegov poziv na sjednicu županijske skupštine o teškom gospodarsko-socijalnom stanju u županiji. Samo nastavljate pustošiti županiju koju je 10 godina uništavala vaša dugogodišnja stranačka kolegica, oštar je bio Žinić.

Inače, očekuje se rasplet priče o kutinskoj Petrokemiji koja bi mogla prouzročiti velike probleme poljoprivrednicima. Potez Hrvatske poštanske banke, koja je blokirala račune Petrokemije u trenutku kada Vlada provodi restrukturiranje tvrtke i privatizaciju kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta, Ministarstvo gospodarstva ocijenilo je neprihvatljivim. Ako banka ne odustane i dođe do prekida isporuke, šteta bi se mjerila u milijardama kuna. Ostali bismo bez pšenice, kukuruza, šećera, jesenskih kultura. Premijer, ministar i banka trebaju to hitno riješiti u ponedjeljak i gnojivo treba krenuti prema Slavoniji, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Kutinski gradonačelnik Andrija Rudić osudio je blokadu HPB-a. U ponedjeljak ujutro održat će sastanak s upravom Petrokemije da razmote kako grad Kutina može pomoći svojim posredovanjem. Cilj je očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Petrokemiji, priopćio je Rudić.

You may also like