Slovenski Petrol ulazi u bankarsko poslovanje

S ciljem poboljšanja kvalitete kupnje na svojim benzinskim postajama slovenski bi Petrol uskoro mogao preuzeti kranjsku banku Lon, prenijeli su slovenski mediji početkom ovoga tjedna.
Najavio je to i izvršni direktor Petrola Tomaž Berločnik na nedavnoj glavnoj skupštini, potvrdivši glasine o zainteresiranosti za preuzimanje banke.

Također se neslužbeno doznaje i da je riječ o najmanje 51 posto banke Lon, kao i da se odluka neće donijeti bez dubinske analize za koje se očekuje da bi moglo početi uskoro. Ljubljansko Delo dodaje i da je Berločnik pred dioničarima pojasnio kako je financijski dio portfelja u vidu Lona važan za Petrol jer već duži niz godina imaju vlastitu platnu karticu, a kupnjom mBillsa i rješenja za plaćanje putem mobilnog telefona svojim kupcima će moći ponuditi i širu lepezu praktičnih bankarskih usluga, sve na jednom mjestu.

Dodao je kako postoje tri mogućnosti za nadogradnju ovog područja, odnosno da Petrol sam razvije vlastite financijske usluge, da se taj dio financijskih i bankarskih usluga iznajmi od vanjskog pružatelja ili da se banka jednostavno uvrsti u portfelj kompanije.

Nakon što je kupnjom mBillsa već ušao u segment fintecha, odnosno usluga koje kombiniraju najnovije tehnologije i financijske usluge, Petrol je pokazao interes i za promet kriptovalutama. Od 2017. je godine druga najveća kriptovaluta Ethereum dostupna na 320 benzinskih Petrolovih benzinskih postaja diljem Slovenije, a iste je godine i banka Lon u svoje usluge uvela i mogućnost kupovine Bitcoin kupona na bankomatima.

Čelnici banke prilikom predstavljanja nove usluge istaknuli su da je Lon tehnološki napredna i za budućnost pripremljena bankarska institucija koja prati globalne trendove u financijama, bankarstvu i monetarnim sustavima. Petrolov je cilj, prema riječima njihovog čelnog čovjeka, da svojim klijentima omogući što više usluga – od kupnje goriva, hrane, lutrije, naloga za plaćanje te korištenje kriptovaluta.

Lon je nevelika slovenska banka sa sjedištem u Kranju koja djeluje od ’90-ih godina i trenutno ima poslovnice na 14 lokacija diljem Slovenije. Prošle su godine su ime banke iz Hranilnica Lon skratili u Lon, a na njihovim službenim stranicama stoje podaci i da bilježe rast od 13 posto u opsegu posla, te da su za 59 posto povećali broj klijenata i za 25 posto opseg kredita.

List Dnevnik ranije je pisao o dokapitalizaciji Petrola prodajom 40 tisuća dionica po cijeni od 105 eura po dionici, te da je polovica tog iznosa sredinom travnja već bila prodana. U kontekstu likvidnosti, Finance navode i da je Petrol prošle godine zabilježio rekordnu dobit, a mediji su ih povezivali i s mogućom kupnjom prijevoznika GoOpti i Avant Car, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments