Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte u suradnji s magazinom Banka.hr, nalazi se 20 slovenskih tvrtki koje su lani ostvarile prihod od 22 milijarde eura, što je oko 4 posto od prihoda svih 500 najvećih poduzeća u regiji.

Slovenska energetska skupina Petrol, s lanjskim prihodom od 4 milijarde eura, na najvišem je, 28. mjestu na listi, drugi najbolje plasirani je Mercator sa 2,65 milijarde eura prihoda, dok se holding HSE, koji se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije, s prihodom od 1,56 milijardi, nalazi na 102. mjestu.

Među 50 najvećih banaka u srednjeeuropskoj regiji Nova Ljubljanska banka (NLB) je na 18. mjestu, a među osiguravajućim kompanijama šesto mjesto drži Triglav osiguranje. Ukupni prihodi automobilske industrije u 18 zemalja srednje Europe iznosili su 85,5 milijarde eura, od čega su tvrtke koje proizvode automobile i automobilske dijelove u Sloveniji ostvarila 1,79 milijardi, najviše tvrtka Revoz koja je u vlasništvu francuskog Renaulta.

Related Posts