Slovenski parlament raspravlja o radu vlade

Slovenski parlament započeo je u srijedu maratonsku sjednicu na kojoj se raspravlja o prve dvije godine mandata vlade premijera Mire Cerara, a sjednica se održava na zahtjev Slovenske demokratske stranke (SDS), oporbenog prvaka Janeza Janše.

On je u uvodu sjednice kazao da Cerar i njegova koalicija nisu ispunili niti desetinu obećanja iz vlastitog koalicijskog programa, da zemljom vladaju bez prave strategije i kaotično, uz pomoć pristranih medija i političkih “kumova” te da promjene u Sloveniji može donijeti samo nova vlada. Kad je riječ o povjerenju ljudi u svoju vladu i pravosudni sustav, Slovenija je među najniže rangiranim zemljama u Europskoj uniji, zaduženost po glavi stanovnika u njoj se od 2008. do sada povećala sa 7.000 na 30.000 dolara, a u parlamentu i vladi sjede oni koji su krivi za gubitke od preko tri milijarde u bankama koje su prije tri godine sanirane javnim sredstvima, ustvrdio je Janša.

On je također optužio Cerara da stvara iluziju o rastu i blagostanju u zemlji iz koje odlaze mladi i u kojoj nema stranih investicija, i to preko “režimskih medija” i “kupljenih” agencija za javno mnijenje, te da je u vrijeme kad je on vodio vladu od 2004. godine stanje bilo mnogo bolje, ekonomski rast dvostruko veći nego sada, a nezaposlenost bila minimalna. Cerar je kazao da se radi o neutemeljenim tvrdnjama i da je Janšina stranka zlorabila formalni institut interpelacije protiv cijele vlade, no da mu to daje priliku da predstavi uspjehe svoje vlade u protekle dvije godine. Njen je glavni uspjeh, prema Cerarovim riječima, to što je nakon teške financijske, ali i političke krize ponovo uspostavila političku stabilnost u zemlji i vratila povjerenje starnih investitora i kreditora, ali i postigla novi gospodarski rast te počela s reformama.

Stranke vladajuće koalicije, koje imaju većinu u parlamentu, također su odbile kritike iz interpelacije u kojoj se vladu optužuje za nezakonito i neustavno postupanje u više slučajeva. Prema najavljenoj raspravi stranačkih klubova i pojedinaca sjednica će završiti kasno u noći na četvrtak. Janšina stranka nije najavila da će tražiti glasovanje o povjerenju vladi i premijeru, na što bi prema ustavu imala pravo ako predloži svog kandidata za mandatara nove vlade.

You may also like

0 comments