Slovenski ministar u Berlinu govorio o arbitražnom problemu

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec boravio je u utorak u radnom posjetu Njemačkoj, gdje se sastao s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom, s kojim je zajedno ocijenio da su bilateralni odnosi odlični i bez otvorenih pitanja, s velikim mogućnostima produbljivanja suradnje na ekonomskom i političkom području, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova dodavši da se razgovaralo i o regionalnim temama, pa i graničnoj arbitraži između Slovenije i Hrvatske.

Erjavec i Gabriel su među ostalim razmijenili stajališta o budućnosti EU-a, te aktualnim regionalnim i međunarodnim temama. Erjavec je njemačkog šefa diplomacija među ostalim “detaljno upoznao o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom o kojemu presuđuje arbitražni sud prema sporazumu dviju vlada iz 2009. godine”, navedeno je u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Erjavec je ministra Sigmara Gabriela posebno upoznao i s aktivnostima u okviru zajedničke slovensko-hrvatske inicijative procesa Brdo-Brijuni, u okviru kojega će slovenski predsjednik ugostiti idući susret lidera zemalja u regiji u Sloveniji 3. lipnja ove godine.

Arbitražni sud u Den Haagu krajem travnja je objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci. Službeni Zagreb objavio je da će ta odluka biti “mrtvo slovo na papiru”, pošto je Hrvatska zbog slovenskog “postupanja bez presedana koje je nepopravljivo kontaminiralo arbitražni proces” iz njega istupila. Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

You may also like

0 comments