Slovenski mediji o izborima u Hrvatskoj

HDZ je pobjednik, a SDP gubitnik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, no o budućoj vladi odlučivat će manje stranke, ocijenjuju u ponedjeljak slovenski mediji ishod izbora održanih u nedjelju u susjednoj zemlji.

Slovenska televizija navodi da bi unatoč manjem broju mandata nego na lanjskim izborima presudnu ulogu u dogovorima o budućoj vladi mogao imati Most, jer bi za stabilnu vladu u Saboru trebalo osigurati 80-ak zastupničkih mandata, a ne samo tijesnu natpolovičnu većinu.

U koalicijskim bi pregovorima ulogu “jezičca na vagi” mogao odigrati i Živi zid, koji je najviše napredovao u odnosu na lanjski rezultat i glasovi Koalicije za premijera Milana Bandića.

Na temelju objavljenih neslužbenih privremenih rezultata izbornog povjerenstva, mediji u Sloveniji tvrde da je SDP gubitnik izbora jer je očekivao najmanje 62 mandata, a dobio znatno manje.

Iznose se i pretpostavke da bi položaj Zorana Milanovića kao predsjednika stranke mogao doći u pitanje nakon lošeg izbornog rezultata, osobito ako ne dođe do vlade u kojoj bi bio i SDP.

U svojim prilozima o hrvatskoj izbornoj noći, mediji u Sloveniji ističu i izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će nova hrvatska vlada biti stabilna i europska, te da će HDZ tražiti partnere koji su mu svjetonazorski bliski.

Rezultat te stranke na izborima ocjenjuje se i pomalo iznenađujućim s obzirom na niski rejting nakon izglasavanja nepovjerenja tehničkoj vladi HDZ-a i Mosta koje je dovelo do prijevremenih izbora.

Analitičari smatraju da je do pozitivnog preokreta došlo nakon što je HDZ za predsjednika stranke i kandidata za premijera izabrao Andreja Plenkovića. S druge strane, za lošiji rezultat SDP-a kriv je način na koji su se u kampanji predstavljali stranka i njezin predsjednik, pišu slovenski mediji.

0 comments