Slovenske banke smanjuju loše kredite

Kvaliteta kreditnog portfelja u slovenskim bankama znatno se poboljšala u manje od tri godine od kada je država pokrenula njihovu dokapitalizaciju zbog loših plasmana, pa banke sada imaju ukupno 2,2 milijarde eura loših kredita, dok su krajem 2013. godine iznosili gotovo 8 milijardi eura, objavila je u srijedu slovenska središnja banka.

Loših kredita, čija otplata kasni više od 90 dana, u portfelju cjelokpnog slovenskog bankarskog sustava sada je prosječno 6,7 posto, dok su banke 2013. godine petinu svoje aktive imale blokirane nenaplativim potraživanjima, pokazuje izvješće slovenske središnje banke.

Ako se računaju samo banke od tzv. “sustavnog značaja”, a riječ je o tri banke kojima je donedavno u cijelosti upravljala država, Slovenija je još uvijek na visokom četvrtom mjestu u EU-u po rizičnim bankovnim plasmanima, u društvu s najproblematičnijom skupinom u kojoj su još Cipar, Grčka i Portugal.

Međutim, očekuje se da bi izloženost riskantnim kreditnim plasmanima idućih godina mogla biti smanjena, a udio loših kredita u bilancama slovenskih banaka sveden na europsku razinu od oko 4 posto, ocjenjuju u slovenskoj središnjoj banci.

You may also like

0 comments