Slovenska oporba bojkotirala parlamentarnu sjednicu

Najveća slovenska oporbena stranka u utorak se odlučila na bojkot redovitog parlamentarnog zasjedanja, nakon što su kriminalisti, u sklopu istrage o malverzacijama u tzv. “lošoj banci”, zapečatili radnu sobu njenog zastupnika Andreja Šircelja te izvršili pretres prostorija Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Janša je novinarima pred sjedištem stranke, nakon izlaska svojih zastupnika iz parlamenta i bojkota sjednice, kazao da je istraga politički motivirana i da vlada premijera Cerara kao nekadašnja “udba” želi difamirati političke oponente. Janša je dodao da će braniti zakonitost i neće policiji predati servere svoje stranke jer bi tako došli ne samo do korespondencije Andreja Šircelja, koji je bio među osnivačima loše banke, nego i elektronske komunikacije svih članova stranke, što neće dopustiti.

Iz zahtjeva policije za kućne pretrese na više lokacija u Ljubljani proizlazi da se nekadašnji izvršni direktori “loše banke” Aleš Koršič, Boštjan Gjerkeš i Torbjoern Mansson sumnjiče za zloporabu položaja, pri čemu je Šircelj naveden kao suučesnik pa se traže dokazi za štetu nanesenu toj ustanovi za sanaciju banaka i upravljanje lošim potraživanjima u sklopu predistražnog postupka. Policija sumnja da je “lošoj banci”, u vrijeme kad su je vodili spomenuti menadžeri, a Šircelj bio u upravnom odboru, toj ustanovi nanesena šteta od 2,8 milijuna eura, isplatom sumnjivih računa i neopravdanih provizija vanjskim konzultantima. U vrijeme Janšine zadnje vlade, 2012. i početkom 2013. godine, Šircelj je bio pomoćnik ministra financija, a u banku je imenovan kao istaknuti financijski stručnjak tada vodeće političke stranke.

Cerarova vlada je prije nekoliko mjeseci zamijenila većinu stranih menadžera u “lošoj banci”, koje je našla i angažirala Janšina ekipa. Sužbeno je to protumačeno nekim pogrešnim potezima u privatizaciji državne imovine preko prodaje stranim investitorima potraživanja prema slovenskiim poduzećima, no najviše se govorilo o visokim menadžerskim plaćama i bonusima stranih menadžera koji su primali iznose višestruko veće od redovnih primanja slovenskih menadžera pa i premijera, te o navodnim nepravilnostima i malverzacijama oko dogovaranja vanjskih konzultantskih usluga.

You may also like

0 comments