Slovenska ministrica poručila EU: Nemamo više kapaciteta za migrante

Slovenija će zbog povećanog priljeva izbjeglica promijeniti zakon o strancima te zbog malih kapaciteta prihvata dodatno ograničiti mogućnost dobivanja azila, najavila je u srijedu ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar.

“Predložila sam izmjene zakona o strancima, zbog čega me kritiziraju jer neki govore da moramo biti otvoreni i humanitarni, ali smatram da Slovenija više nema kapaciteta i da takva deklarativna humanitarnost nije usklađena s realnim stanjem”, kazala je ministrica u razgovoru za mariborski list “Večer”.
“Nekontrolirani pritok (migranata) u EU je potrebno zaustaviti i u tom smislu valja dati  jasnu poruku Europskoj uniji”, dodala je Györkös Žnidar.
Dodala je kako ne razumije one koje kažu da se na planu ilegalnih migracija ništa ne događa i da se stvara nepotrebna panika, jer je protok migranata tzv. balkanskom rutom zadnjih mjeseci povećan.
Prilike su “vrlo kompleksne” jer je Slovenija u prvih devet mjeseci ove godine otkrila 616 ilegalnih prelazaka granice, što je 87 posto više nego u istom razdoblju lani pa, iako se suradnja s Hrvatskom u njihovu vraćanju odvija dobro, treba biti spreman i na gore situacije jer su podaci o mogućem novom izbjegličkom valu “vrlo zabrinjavajući”, istakla je.
“U Turskoj čeka tri milijuna migranata, u Grčkoj ih je već 90.000, a u Srbiji 6000. Prema Mađarskoj ih čeka zid pa bi se migrantski val mogao usmjeriti prema Hrvatskoj”, upozorava slovenska ministrica objašnjavajući pripreme mjera za eventualnu novu kriznu situaciju i migracijski pritisak, među kojima je i planiranje više centara za prihvat širom zemlje u kojima bi se migranti koji uđu ilegalno mogli smjestiti na najviše 72 sata.

 

You may also like