Slovenska industrija povećala prihode za gotovo 4 posto

Slovenska poduzeća u prošloj su godini prodala industrijske robe i usluga u vrijednosti 20,1 milijarde eura, 3,9 posto više nego 2014, pokazuju konačni statistički rezultati što ih je u ponedjeljak objavio državni statistički zavod.

Od toga je 99,4 posto realizirano u prerađivačkoj industriji, a 0,6 posto u rudarstvu. Najjača industrijska regija je središnja Slovenija s 19 posto od svih ostvarenih prihoda od industrijske djelatnosti u državi, a najveći relativni porast vrijednosti prodaje u odnosu na 2014. ostvaren je u drvoprerađivačkoj industriji.

Godišnji prihodi slovenske industrije čine samo 0,4 posto prodaje industrije u EU-u, ali o velikoj važnosti zajedničkog tržišta za slovensku ekonomiju govori činjenica da je Slovenija preko 73 posto lanjskog prihoda u industriji ostvarila izvozom, pretežno na europskom tržištu.

Prema kriteriju ostvarenih prihoda, u Sloveniji je vodeća proizvodnja električnih aparata. Ona u ostvarenim prihodima industrije čini više od 12 posto. Gotovo isti je udio proizvodnje prikolica i poluprikolica, dok je na trećem mjestu prodaja prehrambenih proizvoda. Industrijski najrazvijenija regija po prihodu i izvozu je središnja Slovenija koja obuhvaća područje Ljubljane, Krškog i Novog Mesta.

You may also like

0 comments