Slovenska energetka u prosvjedima

U ponedjeljak je započeo prosvjed oko 3.000 zaposlenih u slovenskim elektroenergetskim tvrtkama, proizvodnji i distribuciji električne energije. U svojevrsnom štrajku su zaposlenici unutar skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), u Dravskim i Sočanskim elektranama i TE Šoštanj.

Bijeli štrajk u kojem za sada sudjeluje oko 60% zaposlenih u slovenskoj energetici, ne računajući Rudnik Velenje, bi trebao trajati do 21. travnja, pri čemu radnici namjeravaju raditi sve kraće i kraće. Sindikati koji stoje iza organizacije prosvjeda traže od premijera Mire Cerara i vlade da donese odluku o restrukturiranju i drugačijoj organizaciji slovenskog elektroenergetskog gospodarstva, kako bi se zaustavila otpuštanja. Povod štrajku bila je odluka o otpuštanju 175 ljudi iz Termoelektrane Šoštanj koja ima poteškoća s poslovanjem radi visokih kredita za otplatu gradnje novog bloka 6, koji je košđtao 1,4 milijarde eura, piše Energetika-net.

HSE je pokušao reprogramirati dug EIB-a koji je dao 110 mil. eura kredita za blok 6, no kada to nije uspjelo, odlučeno je da se izda 285 mil. eura obveznica za reprogram dugovanja i nastavak rada i podijeljeni su otkazi. Sindikati kažu da će godišnji trošak kamata za obveznice iznositi upravo kao plaće 175 otpuštenih i traže odgovornost HSE-a. U slovenskim medijima se nagađa o otpisu vrijednosti 400 mil. eura u TEŠ-u, za što sindikati upozoravaju da će označiti kraj energetike u tom kraju, ali i šire u državi.

You may also like