Sloveniji ne odgovara ideja Europe više brzina

Europa “više brzina” koja bi nekim članicama EU-a omogućila da napreduju brže od drugih ne izaziva nikakvo oduševljenje u Sloveniji, a to su njeni lideri rekli i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji ih je o toj mogućnosti obavijestio krajem prošlog tjedna.

“Europa više brzina mogla bi biti početak dezintegracije Europske unije, kakvu smo poznavali od njenog velikog proširenja 2004., te donijeti raskol između velikih članica-osnivača europskih integracija i malih država srednje i istočne Europe koje će se boriti za bolja mjesta za stolom velikih”, navodi u utorak u komentaru ljubljansko “Delo” povodom jučerašnjeg sastanka u Versaillesu na kojemu su čelnici Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije zauzeli upravo za taj scenarij buduće Europe.
To što su se na summitu četvorice velikih za takav model Unije založili Hollande, Merkel, Rajoy i Gentiloni znači da je ideja, čije su se konture naslućivale u praksi, sada i  formalizirana, tim prije jer su je spremne potpisati još Belgija, Nizozemska i Luksemburg, a sve su to zemlje osnivači integracije koja se danas zove Europska unija, navodi vodeći slovenski list.
Doduše, Juncker je prilikom boravka u Ljubljani slovenskom premijeru Miri Ceraru komplimentirao da se Slovenija otkako je u EU ponaša kao da je među zemljama osnivačima, ali to ne treba shvatiti ozbiljno nego samo kao ljubaznu gestu, upozorava list, dok je predsjednik Borut Pahor jasno rekao da je prijedlozima o Europi više brzina razočaran i da bi volio vidjeti Sloveniju u središtu zemalja koje najbrže napreduju.
Europa više brzina bit će zapravo “Europa s više Europa”, podijeljena na “stare” i “nove” članice i dodatno će izazvati nove podjele među 27 članica, koje u njoj ostaju nakon odlaska Velike Britanije, navodi se u komentaru “Dela”.
Brexit je bio odlična prilika da se ostarjeloj europskoj integraciji, koja gubi pozicije u globaliziranom svijetu, nađe novi smisao postojanja i suvremena vizija koja će biti prihvatljiva za svih 27 država. Umjesto toga s Europom više brzina doći će do novih razlika i neproduktivnih podjela, male članice borit će se za što bolja mjesta za stolom uz velike, a integracija će se dodatno rascijepiti, ocjenjuje vodeći slovenski list.
Ekonomisti i analitičari, čije mišljenje prenose mediji, navode da bi Sloveniji najbolje odgovarao ubrzani rast cijele integracije i njen razvoj u jednu vrstu federacije s velikim ovlastima članica, ali da je to iluzorno očekivati te da bi se zemlja mogla naći u slabijem gospodarskom položaju nego do sada jer je zbog malog opsega gospodarstva većinom ovisna o stranoj potražnji i izvozu pa bi joj svako eventualno dezintegriranje štetilo.

(Agencije)

You may also like

0 comments