Slovenija vojno pomaže Kurdima u Iraku

Slovenska vlada u srijedu je odlučila poslati instruktore i oružje iračkim Kurdima, u sklopu napora međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS), potvrdila je nakon sjednice vlade ministrica obrane Andreja Katič.

“U borbi protiv IS-a Slovenija će sudjelovati s najviše 15 vojnih instruktora i donirati opremu i oružje u vrijednosti 250.000 eura”, rekla je Katič. Prvih šest instruktora i oružje trebali bi u centar kurdskih boraca pešmerga u Erbilu stići u drugoj polovici ove godine, dodala je.

Slovenija će im donirati oružje i opremu koju slovenska vojska ne koristi, ali je u uporabnom stanju, a knjigovodska joj se vrijednost procjenjuje na 250.000 eura. Riječ je o streljivu, automatskim puškama, minobacačima i drugoj opremi, uglavnom kineske proizvodnje, koja je pronađena na mariborskom aerodromu 1993.

Radilo se o oružju koje su neke muslimanske organizacije kupile za bošnjačku vojsku u BiH, a bila je u Sloveniji blokirana zbog promijenjenih političkih i ratnih okolnosti, ali i političkih prijepora u Sloveniji.

Slovenski mediji navode da struučnjaci za sigurnost ne smatraju da će uključivanje Slovenije u koaliciju protiv IS-a bitno povećati sigurnosne rizike, a neki smatraju da će ta članica EU-a i NATO-a tako dokazati da nije samo korisnik usluga obrambeno-političkih saveza, nego da tim naporima i pridonosi. Prijedlog vlade o pomoći borcima protiv IS-a u utorak je na zatvorenoj sjednici podupro parlament.

You may also like