Slovenija produljila blokadu na granici s Mađarskom

Slovenija je za dodatnih 20 dana produljila mjere pojačanog nadzora granice s Mađarskom zbog migrantske krize, potvrdilo je u subotu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova o čemu je obaviještena i Europska komisija. Osim Bruxellesa Ljubljana je o tome obavijestila i sve zemlje Schengenskog područja u koje spada i Mađarska.

Slovenija je pojačan nadzor uvela sredinom rujna nakon prvih slučajeva manjih skupina izbjeglica koje su iz Mađarske pokušale u Austriju ući slovenskim koridorom. Na taj su način skupine nastojale izbjeći oštrije kontrole mađarsko-austrijske granice, a Budimpešta je odbila njihovu readmisiju. Da nisu bile produljene mjere pojačane kontrole prestale bi vrijediti u nedjelju, a po ocjeni slovenske policije one su pomogle Sloveniji da proteklih desetak dana ne bude izložena i većem migrantskom valu.

U Sloveniju je zato kontrolirano propušteno samo oko 3800 izbjeglica s graničnih prijelaza s Hrvatskom i svi su prešli u Austriju i Njemačku. Mađarska je prije dva dana počela postavljati ogradu i bodljikavu žicu i na granici sa Slovenijom, ali je akcija obustavljena pošto je Ljubljana to ocijenila neprimjerenim i zatražila objašnjenje.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazvao je to velikim uspjehom slovenske diplomacije, a idućih dana za konačno rješenje tog pitanja najavljen je susret ministara unutarnjih poslova dviju država. Civilni i teretni promet na graničnim prijelazima Mađarske i Slovenije nije prekidan.

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je u Beču rekao da su pojačana prisutnost mađarske vojske i policije u pograničnom području sa Slovenijom privremena mjera jer je riječ o dvije zemlje schengenskog područja i da svaka zapreka koja se postavi zbog ilegalnih migranata može biti uklonjena u roku do dva dana. Zbog svoje politike prema migrantima i pozivima na obranu “kršćanske Europe”, većina slovenskih medija mađarskog premijera vidi kao personifikacije onoga u što se Europa zbog migrantske krize i nejedinstva pretvara.

Ljubljansko “Delo” u subotu u komentaru navodi da su Orban i “orbanizam” kao politički fenomen za Europu opasniji od navodne izbjegličke najezde na koju on i njemu slični političari upozoravaju. “I mi, liberalni Europejci, prečesto zatvaramo oči i gledamo u stranu kad nam različiti orbani pokušavaju dokazati da navodno brane kršćansku Europu od prodora i invazije migranata. Orbanizam je mnogo opasniji za Europu od izbjeglica i migranata”, komentira vodeći slovenski list i dodaje da je na žalost bodljikava žica koju je Orban postavio prema Srbiji i Hrvatskoj, a sada je postavlja i prema Sloveniji, postala “simbolom nove Europe”.

You may also like