Home Geopolitika Slovenija prodaje jugoslavenske tenkove Izraelu

Slovenija prodaje jugoslavenske tenkove Izraelu

by Agencije

Slovenija će 2016. prodati zadnjih zastarjelih 30 tenkova M-55 od ukupno 90 koliko ih je preuzela od nekadašnje JNA nakon što je napustila Sloveniju krajem 1991., u sklopu transformacije kopnene vojske u skladu s planovima NAT-a, piše u nedjelju ljubljanski list Delo.

Riječ je o starim jugoslavenskim tenkovima koje je Slovenija od 1995. do 2011. modernizirala u Izraelu, preradivši ih u tip M-55 S, s ugrađenim topom od 105 milimetara i novim sustavom upravljanja vatrom, ali niti takva preinaka ne odgovara standardima NATO-a, pa će biti prodani najpovoljnijem ponuđaču.

Odluka o dogradnji starih tenkova svojedobno je bila vrlo kritizirana kao neracionalna investicija jer je njihova obnova stajala 52 milijuna eura. Sadašnju vrijednost tenkova koji su konzervirani u dobrom stanju tek treba procijeniti. Za dobivana sredstva od prodaje tenkova slovenska vojska namjerava nabaviti 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila s pogonom na četiri kotača, tzv. Humveeje američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uuništavanjem eksplozivnih sredstava.

Otpis tenkova u skladu je s doktrinom NATO-a o ravnomjernom snošenju tereta zajedničke obrane jer se radi o zastarjelim oklopnim sredstvima, a Slovenija bi prema naputcima NATO-a do 2022. godine trebala oformiti borbenu skupinu na razini bojne i oklopna vozila s visokom sposobnošću suradnje u zajedničkim operacijama, te odgovarajućim borbenim i zaštitnim sustavima, navodi se u planovima slovenske vojske.

Temelj oklopnih postrojba u slovenskoj vojsci sada čine nešto učinkovitiji tenkovi M 84 u sastavu oklopne bojne stacionirane u Pivki, ali su i tim tenkovima što se tiče perspektive u sklopu djelovanja u NATO-u “dani odbrojani”, navodi list. U sklopu transformacije oružanih snaga Slovenija je lani prodala Švicarskoj dva školska zrakoplova Pilatus za 1,3 milijuna eura, te oko 46.000 komada pješačkog oružja jednoj austrijskoj tvrtci koja oružje za vojnu namjenu prerađuje u oružje za civilnu uporabu.

Related Posts