Home Politika Slovenija prihvatila zakon o prikrivenim grobnicama

Slovenija prihvatila zakon o prikrivenim grobnicama

by admin

Slovenski parlament prihvatio je većinom glasova zakon o prikrivenim grobištima i simboličkom pokopu žrtava koji se odnosi na oko 620 mjesta masovnih smaknuća iz prvih poratnih mjeseci 1945. godine na teritoriju Slovenije.

Za zakonski prijedlog koji je u proceduru uložila demokršćanska Nova Slovenija (NSI) glasovalo je 44 zastupnika, a 19 je bilo protiv, dok su se ostali od 90 zastupnika suzdržali glasovanja. Za prijedlog oporbene stranke glasovala je i većina zastupnika stranačke koalicije premijera Mire Cerara. Cerar je kazao da želi da zakon postane korak na putu prema dostojnom pokopu žrtava, pijetetu prema mrtvima i zatvaranju starih bolnih rana iz prošlosti, kako bi među Slovencima, podijeljenima oko gledanja na ratna i poratna stradanja, došlo do nacionalne pomirbe.

Zakon regulira evidentiranje i obilježavanje nekada prikrivenih masovnih grobnica, a predlagači su naveli da će on pomoći ispunjavanju civilizacijskih normi, kao što su pravo na grob i na sjećanje na žrtve. Mjesta na kojima su ubijani vojnici tzv. poraženih vojski, ali i civili u obračunima nakon završetka II. svjetskom rata bili su sve do kraja 80-ih godina pod paskom jugoslavenske vojske i sigurnosnih službi bivše države, a rodbina na mjestima pogibije nije smjela paliti svijeće i polagati cvijeće ili je to činila krišom i pod prijetnjom kažnjavanja.

Zakonom su definirane i zadaće već postojećeg državnog povjerenstva koje se bavi istraživanjem i obilježavanjem prikrivenih grobišta. Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) ocijenila je da zakon ne rješava u cijelosti pitanje žrtava i poratnih vansudskih egzekucija, ali se zakonu nije suprotstavljala, dok su neke lijeve oporbene skupine u parlamentu ocijenile da prihvaćeni zakon na određeni način “prekraja” povijesne događaje jer su većina žrtava vojnici u II. svjetskom ratu poražene strane.

Related Posts