Home Europska unija Slovenija postavlja žicu na južnoj granici

Slovenija postavlja žicu na južnoj granici

by Agencije

Slovenija ima izrađeni “plan B” za slučaj zaoštravanja migracijske krize po kojem bi se Ljubljana mogla odlučiti za postavljanje žičane ograde duž cijele svoje granice s Hrvatskom, navode u četvrtak slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore u vladi premijera Mire Cerara.

Odluče li se Njemačka i druge zemlje za zatvaranje vrata izbjeglicama, pritisak migrantskog vala postane neizdrživ, a Hrvatska se, po ocjeni Ljubljane, bude ponašala nekonstruktivno, tada dolazi u obzir plan podizanja žičane ograde duž svih 670 km granice prema Hrvatskoj, navode mediji.

Budući da Njemačka ovih dana sve više migranata odbija već na granici s Austrijom ili ih u nju vraća te da Austrija najavljuje pooštreno provođenje Dublinskog sporazuma, tome se mora prilagoditi i Slovenija, isticali su slovenski mediji ovih dana. Slovenska vlada je zato, navodi “Delo”, ovih dana prihvatila “plan B” o kojemu nema službenih informacija, ali se navodno radi o mjerama za smanjivanje i zaustavljanje izbjegličkog vala.

O mogućem zaoštravanju migrantske krize u Sloveniji piše i ljubljanski “Dnevnik”. List procjenjuje da bi Slovenija u tom slučaju bila spremna žičanu ogradu, koja je trenutačno duga 155 kilometara, protegnuti na cijelih 670 kilometara granice, koja je i vanjska granica Schengena.

Postojanje takvog plana u Cerarovu kabinetu nisu željeli komentirati, ali je anonimni dužnosnik vlade to neizravno potvrdio.”Svakako je i to opcija, nije problem da se takva odluka brzo donese ako već i nije usvojena”, kazao je izvor blizak vladi. Mediji u Sloveniji zadnjih dana vrlo intenzivno zagovaraju tezu kako se Hrvatska u migracijskoj krizi sa Slovenijom ponašala nekonstruktivno, te da odbija susrete na višim razinama policije o obuzdavanju dolazaka migranata u Sloveniju vlakovima.

Tumačenje da Austrija može vraćati migrante u Sloveniju koja ih je registrirala, a članica je Schengena, u Ljubljani odbijaju i navode da bi ih trebala primiti Grčka ili Hrvatska, također članice EU-a kroz koje su prošle, a u kojima migranti navodno nisu pravilno registrirani. Dozvola za boravak koju je migrantima izdala Slovenija kad su u nju ušli više ne vrijedi jer je bila privremena i odnosila se samo na njihov prolaz kroz Sloveniju, tumače u slovenskoj policiji.

Do sada je najmanje osam europskih država od Slovenije zatražilo da primi natrag migrante koji su u njoj bili registrirani, no Slovenija je svih dosadašnjih 1106 zahtjeva odbila, navodi “Dnevnik”. Najviše takvih zahtjeva bilo je od Austrije, Švicarske i Norveške, navodi list dodajući da će, ako države sjeverno od Slovenije ovih dana uvedu dodatne mjere zaoštravanja politike primanja migranata, Slovenija donijeti recipročne mjere te da bi samo na kraće vremensko razdoblje bila spremna zbrinuti tisuću izbjeglica.

No, u slučaju potpunog zatvaranja granjica država koje su do sada primale migrante te nastavljenog pritiska izbjeglica na schengenski prostor nije isključeno niti postavljanje žičane ograde na cijeloj slovensko-hrvatskoj granici, navodi ljubljanski “Dnevnik”.

O izbjegličkoj krizi i njenim posljedicama za Europu danas će u Berlinu Cerar razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na marginama jednog gospodarskog foruma u organizaciji medijske kuće Die Zeit. Cerar je uoči sastanak s njemačkom kancelarkom, čija politika prema izbjeglicama izaziva sve jače otpore njemačke javnosti, ali i dijela njenih koaliciijskih saveznika, poručio da je Slovenija odgovorna članica Schengenskog područja koja ispunjava svoje zadaće, ali da se zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti suočavaju s velikim teškoćama zbog nejedinstvene europske politike koja ugrožava Schengen i Europsku uniju, navodi Slovenski radio.

Related Posts