Slovenija otvara istragu protiv NSA

Otkriće austrijskog zastupnika Zelenih Petera Pilza da su Amerikanci i Nijemci surađivali na prisluškivanju u nizu država, kako bi došli do mogućih informacija povezanih s terorizmom nije ništa novo, kao ni to da su predmetom praćenja i kasnije analize bile i linije iz Ljuubljane, Sarajeva, Zagreba i Beograda prema Bruxellesu i nizu drugih europskih gradova, navode slovenski mediji u petak, ali se u vezi s time već oglasio premijer Miro Cerar, rekavši da će se u emisiji izneseni navodi pomno ispitati na razini vlade i u parlamentu.

Nezavisna televizijska postaja POP-TV u četvrtak je objavila neke podatke o operaciji Eikonal u kojoj su surađivali američka agencija za nacionalnu sigurnost NSA i njemački BND, koji su preko Deutsche Telekoma testirali mnoge telefonske pozive u Europi od 2005. do 2008. godine, njihovim preuusmjeravanjem, snimanjem i filtriranjem, kako bi došli do sigurnosno zanimljivih informacija.

O operaciji se već mnogo pisalo, pa i u Njemačkoj, ali je u smisiji slovenske televizije austrijski parlamentarac Peter Pilz otkrio da se prisluškivalo i u državama regije. Iako je stvar predstavljena kao ekskluzivna informacija, ljubljanski list “Dnevnik” o tome je međutim pisao još 2007. godine i izazvao velik politički skandal. “Dnevnik” je tada pisao da je u prisluškivanju telefonskih razgovora s područja jugoistočne Europe bila i aktivna uloga Telekoma Slovenije i slovenske obavještajne službe SOVA, navodno na temelju tajnog sporazuma slovenske, američke i njemačke obavještajne službe.

U spomenuto vrijeme slovenski su mediji i analitičari procjenjivali kako je interes Njemačke u toj suradnji bio vjerojatno povezan s otkrivanjem ratnih zločinaca, stabilizacijom balkanskih država, ali i ekonomski zanimljivim pojedinostima. Iako se danas takva suradnja država na obavještajnom području tretira kao nešto razumljivo samo po sebi, nakon otkrića medija da njemački operativci imaju prislušni centar u zgradi slovenskog nacionalnog operatera i da su linijom povezani s kolegama iz slovenske SOVA-e, u to je vrijeme predstavljen kao velik skandal pa je akcija morala biti prekinuta.

No, cijela je stvar sada opet osvježena nakon posebne emisije televizijske postaje POP-TV u kojoj je Peter Pilz, austrijski parlamentarni zastupnik iz redova Zelene stranke, pokazao tzv. žutu listu s linijama koje su bile pokrivane u operaciji Eikonal, ali uz tvrdnju da su se prisluškivali i obično operativno zanimljivi državljani u regiji. Pilz tvrdi da su Nijemci i Amerikanci u vrijeme operacije prisluškivanja mogli pratiti sve pozive na linijama Ljubljana- Bruxelles, Ljubljana-Amsterdam i Ljubljana-Rotterdam, njihovim preusmjeravanjem u Frankfurt, gdje su ih snimali i kopirali pa ih je kasnije analizirala američka agencija u svojoj bazi u Njemačkoj, a slično da se postupalo i s međunarodnim pozivima koji su dolazili iz Beograda, Sarajeva i Zagreba.

Iako Pilzova otkrića nisu nešto posebno novo i o njima se već pisalo u Sloveniji, stvar je nakon emisije koju je objavila slovenska komercijalna televizija ponovo pobudila zanimanje politike. Premijer Miro Cerar izjavio je u petak da nadležne ustanove već prikupljaju informacije o navodima iznesenim u spomenutoj emisiji, kako su strane službe pune tri godine mogle prisluškivati privatne razgovore slovenskih državljana i da će nakon potpunog uvida u to vlada ocijeniti kako treba postupiti dalje.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je od Cerara dobio zadaću da sumnje o prisluškivanju dobro ispita, kako bi se ustanovilo što se u spomenutom vremenu stvarno događalo i da će o tome najprije govoriti s američkim veleposlanikom u Ljubljani. Pitanje sigurnosti slovenskih telekomunikacija se kao političko pitanje postavilo i prije nekoliko mjeseci u vezi s arbitražnom aferom i snimkom razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik. Sada je, pak, najavljeno da će o špijunskoj emisiji televizije koja je u vlasništvu američkog kapitala 12. ovog mjeseca biti govora i u parlamentu, na sjednici odbora koji nadzire rad tajnih službi. Za sada na aferu još nije reagirao šef oporbe i bivši premijer Janez Janša, koji je u spomenuto vrijeme dopustio sklapanje ugovora o operativnoj suradnji na obavještajnom polju s SAD-om i Njemačkom.

You may also like