Slovenija ostaje bez dijela sredstava iz EU fondova, u opasnosti infrastruktura

U razdoblju do 2020. Slovenija ima mogućnost povlačenja ukupno 3,255 milijardi eura iz europskih fondova, što je gotovo 900 milijuna manje od prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja.

To će se, po ocjenama vlade, najviše odraziti na smanjenje investicija u prometnu infrastrukturu, ali se računa da bi Slovenija za tu namjenu mogla dobiti veća sredstva iz novog tzv. Junckerova fonda za poticanje investicija i gospodarskog rasta. Procjenjuje se da će do 2020. Slovenija od raspoloživih sredstava za infrastrukturu gotovo 320 milijuna eura namijeniti za modernizaciju i obnovu željezničke infrastrukture, a nešto viiše od 100 milijuna za ceste, među ostalim i za autocestu do graničnog prijelaza Macelj/Gruškovje, koja bi trebala stajati 63 milijuna.

Za projekte u istočnoj, manje razvijenoj regiji, predviđeno je oko 1,2 milijardi eura, a za razvijeniju zapadnu regiju nešto manje od 850 milijuna, dok će se ostatak sredstava koristiti za zajedničke projekte. Najviše sredstava, oko 1,3 milijardi eura, Slovenija namjerava iskoristiti iz fonda za regionalni razvitak kako bi smanjila razvojni zaostatak za prosjekom EU-a i razlike među urbanim i ruralnim krajevima u državi. Za projekte održivog razvoja namijenjeno je više od 900 milijuna eura iz kohezijskog fonda, dok bi iz europskog socijalnog fonda trebalo biti iskorišteno više od 700 milijuna eura, najviše za poticanje zapošljavanja.

You may also like