Slovenija odbacila optužbe o manipulaciji izbjeglicama

Slovenija je zanijekala u utorak vijesti po kojima je između država na balkanskoj migrantskoj ruti došlo do dogovore prema kojemu će se migranti iz Makedonije vlakovima izravno prebacivati u Austriju, a isto tako i navodne planove o zatvaranju migrantskih centara u Sloveniji.

Kako se navodi u priopćenju slovenskog ministarstva unutarnjih poslova, u režimu prijevoza izbjeglica i migranata prema Austriji i Njemačkoj nije došlo do promjena, a netočne su vijesti medija u Sloveniji da će se migranti iz Makedonije direktno vlakovima voziti u Austriju i da će se zatvoriti migrantski centri, o čemu su se navodno dogovorile policije Austrije, Hrvatske, Srbije i Makedonije prošli tjedan jer o tome na sastanku “nije bilo govora”.

Na tom je sastanku održanom u Makedoniji izražena joj je potpora u učinkovitoj kontroli granice s Grčkom, obećana pomoć u policijskim djelatnicima i materijalnim sredstvima, a podržan je i prijedlog o uvođenju jedinstvenog obrasca kojim bi se unificirao postupak registracije migranata u svim državama kroz koje oni prolaze, s time da sve strane u postupku tu proceduru još trebaju potvrditi, navode u Ljubljani.

Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić izjavio je kako su se države na balkanskoj migrantskoj ruti dogovorile da će zajedničkim snagama prebacivati migrante iz Makedonije direktno u Austriju, ali to u ravnateljstvu slovenske policije niječu, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA. Slovenski mediji ovih dana javljaju da će i Slovenija po uzoru na neke europske zemlje zaoštriti svoje uvjete za traženje i dobivanje azila, osobito u očekivanju novog strožeg režima primanja migranata koji će ovaj tjedan po najavama uvesti Austrija. Prema informaciji Slovenskog radija, Austrija namjerava uvesti dnevnu kvotu po kojoj bi iz Slovenije primala najviše tisuću migranata dnevno i to samo preko graničnog prijelaza Šentilj.

No, teško je procijeniti kakva će austrijska politika prema migrantima stvarno biti jer je to pitanje sada u središtu kampanje pred predsjedničke izbore u toj zemlji koji se održavaju za mjesec dana, navodi Slovenski radio, podsjećajući da je zadnjih tjedana zbog migrantske krize porasla popularnost ekstremno desne austrijske Slobodarske stranke, što utječe na dvije vodeće stranke u Austriji i koalicijske partnerice, Socijaldemokratsku stranku i Austrijsku pučku stranku.

Četvorica bugarskih vozača kamiona u utorak su probili prepreke koje su postavili grčki vozači kamiona duž granice između dviju zemalja, kazavši da im je dosta grčkih prosvjednika koji blokiraju ceste zbog planirane promjene državnog mirovinskog sustava. Grčki poljprivrednici posljednja tri tjedna povremeno blokiraju ceste na granici prema Bugarskoj, kao i ceste diljem Grčke, gnjevni zbog reformi mirovinskog sustava zbog kojih će se izdvajanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u iduće četiri godine utrostručiti.

Potez je dio šire reforme kojom bi grčki mirovinski sustav tijekom 2016. trebao uštedjeti oko 1,8 milijarde eura i ključni uvjet za isplatu pomoći u iznosu od 86 milijarda eura u skladu sa sporazumom što ga je Atena prošle godine potpisala s međunarodnim vjerovnicima. Predsjednik udruge poljoprivrednika, Janis Tourtouras, na glavnom je graničnom prijelazu između Grčke i Bugarske izjavio da je Promahonas bio otvoren samo pola sata u posljednjih 48 sati, što je rezultiralo kolonom kamiona dugačkom najmanje 15 kilometara. “Sinoć je bila teška noć za nas. Četiri do pet vozača kamiona pokušalo vozilima probiti prepreke. Vozili su poput luđaka. Čak ih je i policija pokušala zaustaviti pucnjevima u zrak”, rekao je.

Jedan od vozača kamiona kojemu je uspjelo probiti blokadu za bugarsku Novu TV je rekao da je “riječ o spontanoj odluci”. Bugarska je pozvala Atenu da osigura tranzitni koridor za kamione te je uputila žalbu Bruxellesu optužujući Grčku da sprječava slobodno kretanje ljudi i dobara. “Poslali smo pismo Europskoj komisiji koja će pokrenuti postupak protiv Grčke jer ne primjenjuje zakone EU-a”, rekao je u utorak bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov, dodavši kako bi Grčka mogla biti kažnjena.

You may also like