Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar obećao je u ponedjeljak glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu postupno povećanje vojnih troškova, potvrdila su dvojica dužnosnika nakon sastanka u Ljubljani. Stoltenberg u ponedjeljak boravi u službenom posjetu Sloveniji, gdje se odvojeno sastao s predsjednikom države Borutom Pahorom i vlade Mirom Cerarom.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare s Cerarom nakon razgovora kazao da je vrlo zadovoljan obećanjem slovenske vlade da će postupno povećati vojne troškove, koji sada čine samo jedan posto nacionalnog BDP-a, od čega 80 posto otpada na plaće zaposlenih, a ostatak na naoružanje i opremu.

Slovenija od ove i iduće godine neće nastaviti smanjivanje sredstava za obranu koje je bilo izazvano gopspodarskom krizom, pa će se u 2017. godine njihov udio u BDP-u početi postupno povećavati, prema NATO standardu koji traži izdvajanje 2 posto BDP-a za obranu, potvrdio je Cerar.  Stoltenberg je pohvalio prilog Slovcenije u mirovnim operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

Related Posts