Slovenija mijenja zakon, šalje vojsku na granicu

Izmjene slovenskog zakona o obrani, koje bi vojsci dale dodatne ovlasti za pomoć policiji u zaštiti granice, imaju dovoljnu potporu pa bi zakon mogao danas biti prihvaćen u parlamentu, a sutra stupiti na snagu, izjavio je u utorak slovenski premijer Miro Cerar nakon konzultativnog sastanka s čelnicima političkih stranaka.

“U tom bi slučaju vlada parlamentu sutra predložila da se mjere u skladu s izmijenjenim zakonom počnu provoditi, a vojska bi odmah počela izvršavati postavljene zadaće”, kazao je Cerar novinarima nakon sastanka. Po njegovim riječima, to znači da bi i vojska sudjelovala u pomoći policiji na granici u postupanju s migrantima, pri čemu će Slovenija djelovanje prilagođavati situaciji na terenu. Za prihvaćanje zakona potrebna je dvotrećinska većina zastupnika koja je dogovorom Cerara i oporbe osigurana.

U osiguravanju granice pred migrantskim valom policiji će se privremeno i u ograničenom opsegu dodijeliti neke dodatne zadaće koje su u takvoj situuaciji potrebne, rekao je Cerar, ne iznoseći detalje. Slovenska vlada na noćnoj je sjednici ustvrdila da u Sloveniji dolazi do velikih ilegalnih prijelaza zelene granice zbog čega je zatražila solidarnost ostalih članica EU-a u snošenju “migrantskog tereta” navodeći da nema potrebne prihvatne i druge kapacitete za zadržavanje velikog broja izbjeglica na svom teritoriju.

Izmijenjeni zakon o obrani, koji bi danas trebao prihvatiti parlament, usmjeren je na omogućavanje privremene pomoći vojske policiji u zaštiti granice od migranata. Mediji navode da bi na snazi ostao najmanje tri mjeseca. Slovenska vlada prošlog je tjedna već objavila da je moguće dodatno angažiranje vojske na granici s Hrvatskom dugoj 670 kilometara, ako kroz nju budu nekontrolirano dolazili migranti. Vojska bi, uz logističku potporu koju već daje, sudjelovala u mješovitim ophodnjama s graničnom policijom, ali ne bi imala policijske ovlasti mogućeg uhićenja niti korištenja oružja, a ne bi se ni smjela približavati granici na manje od 50 metara od granične crte.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec danas je, uoči početka sastanka u vladi o izmjenama zakona o obrani, rekao da ne isključuje mnogo jaču kontrolu granice s Hrvatskom nego što je do sada bio slučaj spomenuvši i moguće postavljanje “zaštitne ograde” na granici, ako bi situacija s izbjeglicama poprimila takve razmjere.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb prozvao je u utorak Vladu za nemaran odnos prema problemu izbjegličke krize te izostanak planova za njegovo rješenje, zbog čega, ocijenio je, Hrvatska nije zaštićena i može se dogoditi da postane sabirni centar za migrante.

Srb je na konferenciji za novinare u Osijeku kazao kako eventualna odluka Slovenije, da poput Mađarske zatvori granice, Hrvatsku stavlja u nemoguću situaciju. Napomenuo je da je HSP prije četiri mjeseca predlagao podizanje zida na granicama, a da premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić tek sada počinju shvaćati da to postaje nužnost.

Zapitao se zašto se s podizanjem zida čeka toliko dugo i koliko će to Hrvatsku koštati, s obzirom da će se sada zid graditi na brzinu, po zimskim uvjetima. Potvrda je to, smatra Srb, da se Hrvatska nije pripremila za izbjegličku krizu, jer u suprotnom ne bi bila u situaciji da ne zna kako riješiti ovaj problem. “Zbog nečije tvrdoglavosti i želje da se prikaže u drugačijem svjetlu pričinjena nam je ogromna gospodarska i politička šteta”, poručio je Srb. Ocijenio je da je uzrok takve politike kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, u sklopu koje se, tvrdi, htjelo prikazati humano lice Hrvatske koja je spremna za razne ustupke, cijenu čega sada plaćaju porezni obveznici. “Zbog nemara i tvrdoglavosti Hrvatska se našla u nepotrebnoj situaciji i za to se mora snositi odgovornost. Zbog kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a Hrvatska je ostala bez mogućnosti da problem migranata rješava na način kako to čine sve zemlje u okruženju”, istaknuo je Srb.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak u Opatovcu da je Hrvatska poštovala dogovore sa Slovenijom, ali da su migrante dočekali psi i žice te poručio kako Hrvatska traži da polovica od broja migranata koji stižu bude transportirana u Sloveiju a polovicu je spremna zadržavati u prihvatnom centru. “Hrvatska je poštovala dogovore sa Slovenijom ali tamo gdje su ljudi trebali biti isporučeni dočekali su ih psi i žice”, izjavio je Ostojić rekavši kako je Sloveniji upućen zahtjev da odredi mjesta na kojima će primati izbjeglice i migrante koji pristižu iz Hrvatske. “Oni su odgovorili da su spremni za sasatanak, a vremena za sastančenje nema”, poručio je ministar Ranko Ostojić rekavši kako Hrvatska traži da polovica izbjeglica i migranata koji pritižu u Hrvatsku bude transportirana prema Sloveniji, dok je drugu polovicu Hrvatska spremna zadržavati u prihvatnom centru. “Ne može se doći do toga da netko kaže mi ne možemo više primati. Republika Hrvatska je do sada obranila svoje interese i branit će ih i dalje. Nismo odgovorni ukoliko netko ne želi surađivati u tom segmentu”, poručio je.

Od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 204.126 migranata, posljednji su podaci MUP-a. Ministar Ostojić najavio je da je Hrvatska spremna prevoziti izbjeglice i migrante izravno do Šentilja. Na pitanje novinara o navodnom postojanju plana “D” i gradnji zida prema Srbiji, Ostojić je podsjetio kako je premijer Zoran Milanović izjavio da ni jedna opcija nije isključena te je tražio od EU da se “takva odluka donese”. “Oni koji su najviše pogođeni, a to su Njemačka, Austrija i Slovenija, bili su protiv izgradnje žice i ograde. Nemojte stoga govoriti o planu ‘D’ dok smo još uvijek u realizaciji sadašnjih planova”, rekao je ponovivši da je protiv slanja vojske na granicu jer “ni jedna vojska i žica do sada nisu uspjeli zaustaviti priljev izbjeglica”.

Na pitanje novinara zašto je došlo do usporavanja prijema izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku, Ostojić je istaknuo da je Hrvatska država reda. “To je što se tiče taktike policije, pustite policiju da radi”, poručio je ministar Ostojić rekavši kako je policija imala sustav sukladno kojemu su u atobuse ukrcavane skupine od po pedeset izbjeglica i migranata. “Ali kada imate nered na drugoj strani, to odmah usporava prihvat”, kazao je rekavši kako Hrvatska traži od Srbrije da također organizira prelazak izbjeglica po skupinama. Onima koji u Hrvatsku pokušaju ući preko zelene granice, kroz polja i kukuruzišta, Ostojić je poručio kako će zadnji biti prihvaćeni, a i riskiraju da budu vraćeni u Srbiju. U prihvatnom centru u Opatovcu, po podacima od 9 sati, bilo je 2.600 izbjeglica i migranata. U Tovarniku je u tijeku ukrcavanje vlaka dok se kod Bapske s srbijanske strane grance nalazi prema procjenama oko 2.500 izbjeglica i migranata koji će se autobusima prevesti do centra u Opatovcu.

You may also like