Home Ekonomija Slovenci protiv rasta plaća usprkos rastu BDP-a

Slovenci protiv rasta plaća usprkos rastu BDP-a

by admin

Slovenski ministar financija Dušan Mramor upozorio je u utorak javnost da ne smije imati prevelika očekivanja o rastu plaća, nakon što je dan ranije objavljeno da je lanjsko povećanje BDP-a iznosilo 3 posto, a u prvoj polovici ove godine 2,6 posto.

“Rezultati su bolji od očekivanja, ali apetiti ne smiju previše porasti”, rekao je Mramor. Tako je komentirao očekivanja sindikata da će vlada ukinuti neke restrikcije na području plaća, na osnovi dogovora od prije nekoliko godina da će se minimalna plaća i plaće zaposlenih u javnom sektoru opet povećavati, nakon što prestane recesija, a BDP poraste za više od 2,5 posto.

Mramor je u obraćaju novinarima kazao da će rast slovenskog BDP-a ove godine možda i premašiti očekivanih 2,4 posto, ali da bi povećanje minimalne plaće dovelo do veće nezaposlenosti, osobito među mladima. Također je upozorio da Slovenija, unatoč gospodarskom oporavku koji traje od sredine prošle godine, još ima proračunski manjak koji bi krajem godine trebao pasti na 2,9 posto BDP-a i velik javni dug pa su restrikcije i štednja i dalje potrebni.

Related Posts