Slovenci moraju prijaviti račune koje imaju u Austriji

Budući da će od početka idućeg mjeseca imati pravo automatskog uvida u bankovne račune slovenskih rezidenata koji štede ili zarađuju u Austriji, slovenska porezna uprava pozvala je takve osobe i poduzeća da te prihode što prije prijave u Sloveniji, kako bi izbjegli plaćanje kazni za neplaćeni porez, pišu u ponedjeljak slovenski mediji.

“Poreznim obveznicima koji to još nisu učinili, a imaju otvorene račune u Austriji, savjetujemo da ih prijave što prije jer će u tom slučaju izbjeći sankcije”, navodi slovenska porezna uprava u priopćenju. Promjenom legislative koja važi za sve banke, Austrija od 1. listopada uspostavlja središnji registar bankovnih računa, pa će banke domaće poreznike morati obavještavati o svim iznosima i depozitima koji premašuju 50.000 eura, čime se smanjuje prostor za porezne utaje.

Slovenija je do sada od Austrije mogla dobiti podatke o stanju računa slovenskih poreznih rezidenata koje oni imaju u Austriji, ali temeljem bilateralnog sporazuma i samo u slučaju kad je postojala sumnja u utaju poreza, dok će sada podatke o računima poduzeća i privatnih osoba dobivati automatskom razmjenom, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Prema službenim podacima u Austriji ima otvorene bankovne račune 4917 privatnih osoba i 2179 poduzeća, dok broj tajnih anonimnih računa nije poznat. I u slučaju kad rade ili posluju u susjednoj državi Slovenci i njihova poduzeća moraju prijaviti porez na dohodak i porez na dobit od kapitala u Sloveniji, a porez na prihod od kamata plaćaju oni koji su od kamata u godini dana zaradili više od tisuću eura.

Prostora za praksu skrivanja prihoda pomoću računa u inozemstvu, pri čemu su za Slovence zanimljive bile posebno austrijske banke, zadnjih je godina sve manje zbog europske direktive iz 2014. godine koja se primjenjuje od ove godine, a postupno uvodi automatsku razmjenu podataka o depozitima između različitih država Europske unije, navodi “Dnevnik”.

Cjelovita automatska razmjena podataka o bankovnim računima bez obzira na iznos na računu počet će između Slovenije i Austrije slijedeće godine, a do tada bi svi koji u susjednoj državi drže novac na bankama njihovo stanje morali prijaviti domaćim vlastima, navode u slovenskoj poreznoj upravi, te savjetuju da isto učine i ona poduzeća i građani koji račune imaju u drugim zemljama, a ne samo u Austriji.

Onima koji ne prijave račun, uz naplatu predviđenog poreza prijeti i plaćanje kazne od 200 do 1200 eura, navodi ljubljanski “Dnevnik”.

You may also like

0 comments