Slobodna radna mjesta na najvišoj razini u Uniji

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj zadržala se u drugom tromjesečju na najvišoj razini od ulaska u Europsku uniju koju je dosegnula u prethodnom tromjesečju, a isto je stanje zabilježeno i na razini Unije, izvijestio je u petak europski statistički ured.

U razdoblju od travnja do lipnja stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno tromjesečje kada je dosegnula najvišu razinu od ulaska u EU, od 1,9 posto. U drugom tromjesečju prošle godine iznosila je 1,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju poslodavaca za radnicima.

Među zemljama EU istu je stopu kao i Hrvatska u drugom tromjesečju ove godine prema raspoloživim podacima Eurostata bilježila Mađarska. U skupini je još i Slovenija sa stopom slobodnih radnih mjesta od 1,8 posto, što je ujedno i prosjek Europske unije.

Prosječna nepokrivena potražnja za radnicima u EU od 1,8 posto u drugom tromjesečju ostala je pritom nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca i najviša je otkada se u prvom tromjesečju 2010. počeo pratiti taj pokazatelj. Promjena nije bilo ni na razini eurozone, gdje se stopa slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju zadržala na 1,7 posto.

Prema raspoloživim podacima Eurostata, najvišu stopu slobodnih radnih mjesta među zemljama EU bilježila je u razdoblju od travnja do lipnja ove godine Češka, od 2,9 posto. Slijede Belgija s 2,8 posto i Velika Britanija s 2,5 posto.

Najniža je pak zabilježena u Portugalu, od 0,7 posto, te u Grčkoj, od 0,8 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju, a istu su stopu u razdoblju od travnja do lipnja bilježile i Španjolska i Poljska.

U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine najviše je poskočila stopa slobodnih radnih mjesta u Latviji, za 1,1 postotni bod, pri čemu u Eurostatu napominju da podaci nisu potpunosti usporedivi zbog metodoloških promjena. Slijedi Češka sa skokom stope slobodnih radnih mjesta u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,6 postotnog boda. Nižu je stopu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila tek Grčka, i to za 0,1 postotni bod.

Promatrano po sektorima, veću je nepokrivenu potražnju za radnom snagom i u EU i u eurozoni u drugom tromjesečju ove godine bilježio uslužni sektor, od 2,0 odnosno 1,9 posto. U industriji i građevinskom sektoru iznosila je 1,4 posto u EU, te 1,3 posto u eurozoni, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

You may also like