Sljedeći tjedan premijer predlaže nove ministre, u suprotnom novi izbori

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora danas će se održati svečani prijam, na kojem će se okupljenima obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Prijamu će nazočiti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i saborsko izaslanstvo prije svečanosti sudjelovao je na ceremoniji polaganja vijenaca na Gradskom groblju Mirogoj. Tom prilikom komentirao je političku krizu u Hrvatskoj. ‘Danas slavimo, sutra je sjednica predsjedništva Sabora, plenarna sjednica bit će 7. lipnja, i na toj sjednici premijer treba predložiti nove ministre’, kazao je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković zamjerio je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović sazivanje konzultacija na Pantovčaku te najavu novih ako kroz nekoliko dana od dovršetka drugog kruga lokalnih izbora ne zatraži izglasavanje povjerenja ministrima – ako ne bude odmah imao većinu, Plenković će pokušati taj rok maksimalno rastegnuti.

Premijer Andrej Plenković zamjerio je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović činjenicu da je početkom svibnja tražila konzultacije sa svim političkim strankama, a ta je situacija dodatno zaoštrila njihove odnose koji već dulje vrijeme nisu pretjerano srdačni. Potvrdilo je to za Nacional nekoliko osoba bliskih i Uredu premijera i predsjednici.

“Plenković je korektan, dobronamjeran i otvoren igrač prema svima, ali jako brzo primijeti ako je netko nekorektan prema njemu i onda i sam promijeni pristup”, rekao je Nacionalov sugovornik blizak Uredu premijera.

S druge strane, predsjednicu su u javnosti višestrko prozivali zato što se od početka rasprava o mogućem sukobu interesa ministra financija Zdravka Marića i krize u Agrokoru te krize same Vlade, uopće nije oglašavala. I iako su neki smatrali da je reakcija predsjednice zakašnjela, premier ju je smatrao i preuranjenom i neprimjerenom. Na konzultacijama koje je predsjednica sazvala, Plenković se nije pojavio, a izostanak je pravdao putovanjem u Beč. Nije se, međutim, pojavio na Pantovčaku ni u nekom drugom terminu.

Nakon konzultacija, predsjednica je izjavila kako je kroz razgovore s predstavnicima stranaka zaključila da su protiv raspisivanja novih parlamentarnih izbora. “Apeliram na premijera da što prije u razumnom roku predloži imenovanje novih ministara, kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko postojanja većine. Želim pozvati sve čimbenike na razum i punu odgovornost, jer hrvatski narod izmučen je političkim sukobima i prepucavanjima. Hrvatskoj je nužna stabilnost institucija, kako bi se održali pozitivni trendovi u gospodarstvu”, rekla je tad predsjednica.

Ipak, Plenković je ovu predsjedničinu izjavu doživio kao nepotreban i neprimjeren pritisak, kažu Nacionalovi izvori. “Premijer smatra da je sve to bilo preuranjeno i da se prvi krug konzultacija, ako bi to bilo potrebno, trebao održati nakon drugoga kruga lokalnih izbora”, kazao je taj izvor.

Kao još jedan udarac Plenković je doživio novu poruku Grabar Kitarović, koja je rekla da će, ako se nakon drugoga kruga lokalnih izbora bude odugovlačilo s izborom novih ministara i dokazivanjem saborske većine, sazvati nove konzultacije. “Kad završe lokalni izbori, ako se bude odugovlačilo i u razumnom roku ne bude rješenja, tražit ću razgovore za utvrđivanje parlamentarne većine”, rekla je predsjednica, dodavši da se radi o roku od nekoiliko dana od lokalnih izbora. “Jednostavno nemamo vremena za čekanje”, rekla je predsjednica.

Međutim, stječe se dojam da se Plenković ne namjerava striktno držati tih rokova. Nijednom u svojim javnim nastupima dosad nije decidirano spomenuo rok u kojemu namjerava predložiti izglasavanje povjerenja novim ministrima, samo da će se to dogoditi “nakon lokalnih izbora”.

Na neki način, Plenković bi odbijanjem predlaganja ministara u roku koji od njega očekuje i predsjednica i oporba i javnost dodatno mogao demonstrirati svoju moć i činjenicu da su svi instrumenti moći praktički u njegovim rukama, no takvim bi postupanjem pokazao i veliku slabost, jer bi se to protumačilo kao da još uvijek nije postigao dogovor o većini, te bi time otvorio bokove za napade političkih protivnika, ne samo izvana, nego i iznutra, iz HDZ-a.

Osim toga, pred HDZ-om je preslagivanje nove saborske većine. Iako je za potporu Gordanu Jandrokoviću glas dalo 76 zastupnika, neće svi oni ponovno dati potporu HDZ-u, bar ne bez novih uvjeta. Jedni od tih zastupnika su i Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović.

 

You may also like

0 comments