Sljedeći bolesnik EU mogao bi biti na sjeveru

Nekada uspješna država trenutno je jedna od najslabijih u Evropskoj uniji, a gora od nje je jedino Grčka. Finska  je nekada bila jedna od najprosperitetnijih zemalja Europske unije, u vrijeme kad je Nokia vladala tržištem mobilnih telefona i prije globalne ekonomske krize. Sada je jedna od najslabijih ekonomija, a gora od nje je jedino Grčka.

Finska praktično nema ništa zajedničko sa zemljama sunčanog juga Europe. Ipak, u četvrtoj godini recesije, nekada napredna i bogata najsjevernija članica EU-a pridružila se Grčkoj na samom dnu ekonomske tablice.

“Naša ekonomija zaostaje za prosjekom Europe, odnosno eurozone. Nismo uspjeli nastaviti proces razvoja, nismo proveli neophodne reforme i stanje u Finskoj postaje sve gore, dok se u drugim europskim zemljama, koje su prošle kroz krizu, poboljšava”, navodi ekonomist Aki Kangasharju iz Nordea Bank.

Vlada je kao rješenje uvela mjere štednje. A tu je i pritisak da se zemlja vrati nekadašnjoj valuti, kako bi se devalvacijom izvukla iz ekonomskih problema. Znači, na pomolu je možda nova kriza u eurozoni, bez paketa pomoći kao u slučaju Grčke.

You may also like