Sljedeće godine završetak Turskog toka kroz Republiku Srpsku

Direktor
 Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog plinovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku mogli bi početi krajem sljedeće ili početkom 2022. godine, kaže Ljubo Glamočić, direktor tvrtke Gas-Res.

Prema njegovim riječima, gradnja plinovoda do sada je bila uvjetovana dinamikom gradnje kraka Turskog toka kroz Srbiju, a budući da su Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa najavili kako bi on mogao biti završen do kraja godine, to će, kako je istaknuo, značajno ubrzati i aktivnosti u Republici Srpskoj. “Završetkom izgradnje plinovoda kroz Srbiju, prema obećanjima iz Srbijagasa, Srbija će početi s realizacijom projekta gradnje jednog kraka transportnog sustava Srbije prema Republici Srpskoj, odnosno Bijeljini, u ukupnoj dužini oko 100 kilometara. Prema procjenama nadležnih iz Srbije, taj dio posla mogao bi biti završen u sljedeće dvije do tri godine”, rekao je Glamočić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, već je pripremljeno idejno rješenje trase rusko-turskog plinovoda kroz Republiku Srpsku koje se jednim dijelom razlikuje od ranijeg, koje je bilo vezano za projekt Južnog toka. “Ovaj krak plinovoda sada će jednim dijelom pratiti trasu autoceste od Bijeljine do Banja Luke i on će ići od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banja Luke, pa sve do Novog Grada.

Prema nekim procjenama, gradnja plinovoda, bez pratećih objekata, mogla bi stajati između 180 i 200 milijuna eura, a njegov kapacitet bit će oko 1,2 milijarde prostornih metara plina godišnje. Gradnju plinovoda treba pratiti i plinofikacija gradova, a planirana je i izgradnja najmanje dvije plinske elektrane-toplane na području Republike Srpske”, objasnio je Glamočić.

Dodao je da će sljedeća godina biti iskorištena za izradu prostorno-planske dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa s vlasnicima parcela preko kojih će ići plinovod. “Ostalo je još da se s predstavnicima Srbijagasa i ‘Gazpromom dogovorimo o financiranju projekta, ali i osnivanju zajedničke tvrtke koje će biti nadležna za gradnju plinovoda kroz Republiku Srpsku.

Usto, do kraja godine treba biti potpisan i sporazum o razumijevanju sa Srbijagasom, te sporazum između Savjeta ministara BiH i vlade Srbije”, rekao je Glamočić.

You may also like

0 comments