Slijedi recesija zarada. Energetskom sektoru prijeti najveći pad profita u šest godina

Slabijim nego što se očekivalo poslovnim izvješćem Alcoe, u četvrtak je na Wall Streetu počela sezona objava kvartalnih rezultata američkih kompanija, a već prva izvješća pokazuju da im prijeti najveći pad dobiti od financijske krize 2009. godine.

Cijena dionice Alcoe pala je u četvrtak na Wall Streetu više od 4 posto jer su prihodi najvećeg američkog proizvođača aluminija u trećem tromjesečju potonuli više od 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,6 milijardi dolara. Čista dobit kompanija pala je, također, više nego što su analitičari procjenjivali – s lanjskih 149 milijuna dolara na samo 44 milijuna. Na trend pada dobiti i prihoda ukazuje i nedavno objavljeno poslovno izvješće PepsiCoa. Prihodi tog proizvođača pića pali su u proteklom tromjesečju 5,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 16,3 milijarde dolara, i to već četvrti kvartal zaredom.

Neto dobit PepsiCoa iznosila je, pak, u trećem tromjesečju 533 milijuna dolara, što je 73 posto manje u odnosu na 2,1 milijardu dolara u istom lanjskom tromjesečju. Tako je sezona objava poslovnih rezultata na Wall Streetu počela loše, a zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za više od 3 posto na godišnjoj razini.

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru, za otprilike 64 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i njihove cijene. Zbog toga se u rudarskom sektoru u anketi Reutersa očekuje pad dobiti tih kompanija za 13,8 posto, dok bi industrijski sektor mogao zabilježiti pad zarada za 3,6 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Isključe li se iz procjena američki energetski divovi, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem bi tromjesečju mogle porasti više od 3 posto, pokazuje anketa Reutersa. Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu. Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada. Uspon dolara posljedica je, pak, očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, dok će, primjerice, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku.

Stoga mnogi analitičari očekuju pad dobiti američkih kompanija i u četvrtom tromjesečju ove godine. A ako se doista ostvari pad dobiti u trećem kvartalu, američkim kompanijama, upozoravaju neki analitičari, prijeti ‘recesije zarada’, po uzoru na gospodarsku recesiju, odnosno pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom. No, treba reći da analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica. Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izvješća, kada će se točno vidjeti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju doista pale.

You may also like