Slijedi novi udar na građane, porez na nekretnine

Dosad je prvih 400 službenika koji će raditi na provedbi zakona i utvrđivanju porezne obveze prošlo potrebne edukacije, a prema gradskim i općinskim uredima pristižu i dodatni podaci na osnovi kojih lokalne vlasti moraju ažurirati postojeću listu nekretnina na svom području.

Stanovnici Našica i Daruvara prvi su u Hrvatskoj pozvani da lokalnim vlastima dostave podatke o nekretninama u svojem vlasništvu. Slične formulare na kućne će adrese do kraja ove godine dobiti i ostali vlasnici nekretnina jer su gradovi i općine krenuli u pripreme za njihovo oporezivanje. Porez na nekretnine počet će se plaćati od 1. siječnja 2018. godine, prema Zakonu o lokalnim porezima, koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru.

Dosad je prvih 400 službenika koji će raditi na provedbi zakona i utvrđivanju porezne obveze prošlo potrebne edukacije, a prema gradskim i općinskim uredima pristižu i dodatni podaci na osnovi kojih lokalne vlasti moraju ažurirati postojeću listu nekretnina na svom području. Geodetska uprava dostavila im je ortofoto snimke, a pristižu i kupoprodajni ugovori, evidencija legaliziranih nekretnina te podaci s novim aktima o gradnji i slično, piše Večernji list.

Uvođenje poreza na nekretnine nije nikakva novost ove Vlade. Ovo su porezno opterećenje najavili još za vrijeme Oreškovićeve vlade. Iz ministarstva financija ističu da je zakon usvojen i prošao je dva čitanja u Saboru.  Još krajem listopada prošle godine ministar financija Zdravko Marić još je jednom najavio uvođenje ovog poreza, a prije nekoliko dana to je potvrdio. Novi porez, rekao je Marić, uvodi se od 1. siječnja sljedeće godine, i to kao zamjena za komunalnu naknadu.

Zanimljivo, posljednjih dana iz HDZ-a nismo mogli čuti da se itko žalio na Marićevu potvrdu, posebno kad se podsjetimo da su ne tako davno, za vrijeme SDP-ove vlasti, o ovom porezu govorili sve najgore.

You may also like

0 comments