Slijedi li rasprodaja rizične imovine i rast cijena zlata?

Na pitanje kako će svjetske burze reagirati na pobjedu Donalda Trumpa, naš Željko Kardum odgovara – rasprodajom rizične imovine, američkih vrijednosnica i rastom cijene zlata.

To je na kratki rok. Dugoročno – znat ćemo tek nakon imenovanja članova Trumpove administracije. No, pitanje svih pitanja za ulagače je hoće li američke federalne rezerve u prosincu podići kamatne stope i tako ojačati dolar u odnosu na druge valute ili ne? Pretpostaviti se ne može budući da Trump nije predstavio zaokruženu ekonomsku politiku, niti imao poznate i etablirane savjetnike prema kojima bi to mogli prosuditi.

Od 1950. pa do danas kamatne stope su rasle kad su predsjednici bili demokrati, a padale kad su predsjednici bili republikanci. Kamatne stope uglavnom oslikavaju trend gospodarstva….kad ono raste i one rastu, a kad gospodarstvo pada potiče ga se nižim kamatama.

Za vrijeme demokratskih predsjednika BDP im je rastao u prosjeku 4%, a za vrijeme republikanskih 2,7%. Za vrijeme demokratskih nezaposlenost je blago padala, a za vrijeme republikanskih blago rasla.

Budući da Federalne rezerve donose odluku na temelju gospodarskih pokazatelja i trendova ne očekuje se da će u ovom metežu nakon Trumpovog izbora podići kamatne stope. Ako kamatne stope ne porastu…to bi moglo dovesti do blage deprecijacije dolara, ali ne onako drastične poput pada britanske funte nakon referenduma o Brexitu, donosi HRT.

You may also like

0 comments