Slabosti Kine i Rusije snizile procjenu globlnoga rasta

London – Agencija ZenithOptimedia snizila je procjene potrošnje na oglašavanje u svijetu u 2015. i 2016. godini, navodeći kao razlog sve dublju recesiju u dijelovima istočne Europe i usporavanje rasta u Kini. Agencija, u vlasništvu Publicis Groupe, sada prognozira da će potrošnja na oglašavanje porasti u ovoj godini za 4,4 posto, na 544 milijarde dolara, dok je prije očekivala rast od 4,9 posto. Za iduću godinu očekuje rast potrošnje za 5,3 posto zbog Olimpijskih igara i predsjedničkih izbora u SAD-u.

To je nešto niže od prethodne projekcije rasta od 5,6 posto. Čak i uz smanjenje, ZenithOptimedia ističe da su te prognoze i dalje znatno više od prosječne stope rasta u posljednjih 10 godina od 2,8 posto. Oglašivači pozorno prate gospodarsku situaciju na tržištima u nastajanju, nakon što su u posljednjih nekoliko godina puno ulagali u te zemlje u nastojanju da nadoknade usporavanje rasta u zapadnoj Europi i SAD-u. Sada ZenithOptimedia upozorava da bi rast koji su priželjkivali marketinški stručnjaci mogao biti umjereniji nego što se očekivalo.

ZenithOptimedia objavio je u ponedjeljak da će se potrošnja na reklame u istočnoj Europi u ovoj godini znatno smanjiti zbog sukoba u Ukrajini i utjecaja ekonomskih sankcija, te povlačenja međunarodnih investicija iz Rusije. Potrošnju na oglašavanje dodatno pogađa oštar pad cijena nafte, glavnog ruskog izvoza, te devalvacija ukrajinske i ruske valute. Problemi su se također proširili na Bjelorusiju, koja prvenstveno trguje s Rusijom, navode u ZenithOptimedia.

Agencija sada očekuje da će potrošnja na oglašavanje u Ukrajini pasti u ovoj godini za 62 posto, a u Rusiji za 16,5 posto. Za Bjelorusiju očekuje pad od 33,5 posto. Međutim, ta tržišta čine samo 2,1 posto svjetske potrošnje na oglase i oštar pad na tim tržištima neće ugroziti globalni rast, ističe agencija.

U međuvremenu, kineski gospodarski rast usporava, pa ZenithOptimedia očekuje da će kineska potrošnja na oglašavanje porasti u ovoj godini za 9,1 posto, što je niže od prosječnog rasta u proteklih pet godina od 10,5 posto. Također očekuje da će prosječan rast kineskog tržišta oglašavanja iznositi 8,5 posto godišnje u razdoblju između 2014. i 2017. Kina je, inače, prošle godine postala drugo po veličini tržište, jer je tamošnja potrošnja na oglašavanje dosegnula 45,4 milijarde dolara. Time je pretekla Japan, gdje je vrijednost oglašavanja iznosila 45 milijardi, prema podacima ZenithOptimedie. Uvjerljivo najveće je tržište SAD-a, s vrijednošću oglašavanja od 176 milijardi dolara.

Svijetla točka za marketingu i dalje su internetski video sadržaji, za koje ZenithOptimedia predviđa da će rasti po najbržoj stopi, od 29 posto godišnje, te 2017. dosegnuti vrijednost od 23,3 milijarde dolara. (Agencije)