Slabost svjetskog gospodarstva srušila burze usprkos podršci energetskog sektora

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava slabost globalnog gospodarstva. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,2 posto, na 17.576 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.047 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,3 posto, na 4.850 bodova.

Najveći tjedni pad tih indeksa od početka veljače posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi globalnog gospodarstva, koje već neko vrijeme slabi, posebice kinesko, a posljednji podaci pokazuju i da američko gospodarstvo raste tek umjereno.

Najveće središnje banke u svijetu vode izuzetno labavu monetarnu politiku, a neke su pritom, primjerice europska i japanska središnja banka, spustile kamate na depozite banaka u negativno područje. “Ulagači su zabrinuti zbog globalnog usporavanja. Mislim da tržište vjeruje da politike središnjih banaka i rasprave o negativnim kamatnim stopama u ovom trenutku više štete nego koriste, donose više nesigurnosti nego stabilnosti”, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

S druge strane, podršku tržištu pružaju najave dužnosnika američke središnje banke kako bi Fed trebao biti oprezan u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa, s obzirom na neizvjesnu situaciju u globalnom gospodarstvu. Podršku tržištu pružio je prošloga tjedna i rast cijena nafte za otprilike 8 posto, što je potaknulo dionice u energetskom sektoru.

Međutim, to je bilo nedovoljno da bi burzovni indeksi tjedan završili u plusu. Tim više što su ulagači oprezni jer u ponedjeljak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja po svemu sudeći neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija. No, analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 1,8 posto, na 9.622 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.303 boda. No, londonski FTSE ojačao je 0,9 posto, na 6.204 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 15.821 bod, što je ponajviše posljedica jačanja jena prema dolaru jer to ne ide u prilog japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

You may also like