Home Ekonomija Slabiji euro i jača potražnja poduprli proizvodni sektor eurozone u studenom

Slabiji euro i jača potražnja poduprli proizvodni sektor eurozone u studenom

by Petra Rajković

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone porasle su u studenom najsnažnijim tempom u gotovo tri godine, poduprte slabijim eurom i jačom potražnjom, utvrdila je tvrtka Markit u četvrtak u najnovijem mjesečnom istraživanju.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u studenom na 53,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost u 34 mjeseca, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka početnu procjenu njegove vrijednosti.

U listopadu PMI je iznosio 53,5 bodova.

“Proizvođačima u eurozoni na ruku ide najsnažnije poboljšanje uvjeta poslovanja u gotovo tri godine, s obzirom na slabiju valutu i jaču potražnju zahvaljujući kojima su kompanije zaboravile na političke brige”, tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Istraživanje za studeni pružilo je konkretne dokaze da je slabiji euro svrsishodni poticaj za proizvodni sektor, dovodeći do pojačane zamjene uvoza i većeg izvoza. Nove izvozne narudžbe industrijskih proizvoda porasle su najsnažnije od veljače 2014. godine”, ističe Williamson.

“Kombinacija jačanja potražnje za sirovinama i slabijeg eura ujedno je značila i brži rast cijena inputa, što se pak pretočilo u više proizvođačke cijene. Trenutno proizvođačke cijene u industriji rastu najsnažnije u više od pet godina, što će se idućih mjeseci neizbježno pretočiti i u više potrošačke cijene”, dodaje glavni ekonomist Markita.

To bi značilo da je Europska središnja banka (ECB) na dobrom putu da ostvari cilj koji je zacrtala uvođenjem programa kupnje imovine. ECB inače cilja na inflaciju nešto ispod dva posto. Prema jučer objavljenim procjenama europskog statističkog ureda inflacija je u eurozoni u studenom ponovo blago ubrzala, na 0,6 posto, s 0,5 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu.

Istraživanje Markita pokazalo je također da su se među vodećim gospodarstvima eurozone aktivnosti u njemačkom proizvodnom sektoru zadržale u studenom blizu najviše razine u 33 mjeseca, dosegnute u listopadu. Snažniji rast zabilježen je i u industriji Španjolske, Italije i Irske dok je u Francuskoj tempo aktivnosti blago oslabio, utvrdili su u Markitu.

(Agencije)

Related Posts