Slabiji dolar podupro cijene nafte

Cijene nafte poduprli su u utorak na međunarodnim tržištima slabiji dolar i procjene da se prekomjerna ponuda na globalnom tržištu možda smanjuje u očekivanju sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,90 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 50,39 dolara.

Prijedlog OPEC-a da se smanji ili ograniči razina proizvodnje poduprla je rast cijena nafte iznad 50 dolara, ali ne i puno više, budući da tržišni sudionici sumnjaju da će članice kartela postići dogovor o smanjenju proizvodnje i potom ga provesti u djelo.

Članice OPEC-a sastaju se 30. studenog kako bi raspravile o smanjenju proizvodnje za oko milijun barela dnevno (BPD), s rekordnih 33,6 milijuna barela dnevno koliko su proizvodile u rujnu. Nekoliko analitičara upozorava pak da se višak u opskrbi globalnog tržišta možda smanjuje ako se uzmu u obzir najnoviji podaci zalihama. One nisu na visokim razinama kakve su uobičajene uoči zimske sezone grijanja, dodaju.

Tako analitičari Bernstein Energyja navode da su “svjetske zalihe nafte (industrijske i državne) porasle u trećem tromjesečju za 17 milijuna barela, na 5,618 milijardi barela. To je najmanji rast od četvrtog tromjesečja 2014. godine a potvrđuje da rast zaliha usporava u procesu obnove ravnoteže na tržištu”.

U Citi Banku pak ističu ukupni pad zaliha u SAD-u, Japanu, Singapuru i Europi za 35,9 milijuna barela. Analitičari Wood Mackenzieja prognozirali su uravnoteženje tržišta do kraja godine.

Trgovci dodaju da dodatnu potporu cijenama nafte pruža i jučerašnje spuštanje dolara prema košarici valuta s najviše razine u sedam mjeseci. Slabiji dolar, u kojem su izražene cijene nafte, pojeftinjuje ju za imatelje ostalih valuta pa time podupire potražnju. Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 48,22 dolara, što znači da je pala 41 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments