Slabiji dolar podigao cijenu nafte prema 78 dolara

Cijene nafte blago su porasle u četvrtak na međunarodnim tržištima, prema razini od 78 dolara, poduprte slabijim dolarom i potvrdama snažne američke potražnje za gorivom.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 68,91 dolar. Potporu cijenama nafte pružio je slabiji dolar, koji je danas prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta oslabio 0,2 posto. Smatra se da jefiniji dolar podupire potražnju za robom čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici budući da jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

U međuvremenu se tržište priprema za smanjenje iranskog izvoza zbog američkih sankcija, koje će u studenom obuhvatiti i naftni sektor. Procjenjuje se da će tržište izgubiti najmanje milijun barela dnevno iranske nafte. Od svibnja i američke najave sankcija Teheranu cijene nafte porasle su tri posto.

Dodatnu potporu cijenama pružio je danas podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, zbog snažne potražnje koja je potaknula rafinerije na veću proizvodnju derivata. Naglasak na potražnju pojačala je i jučerašnja procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će globalna potražnja za naftom ove godine prvi puta premašiti 100 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 75,18 dolara, što znači da je pala 1,2 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like