Slabiji dolar podigao cijenu nafte na 48 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 48 dolara, poduprte slabijim dolarom, a izrazitiji rast zakočila je sumnja da će proizvođači u kraćem roku postići sporazum o zamrzavanju razine proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 47,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 45,23 dolara.

Cijene nafte poskočile su početkom tjedna nakon što su Rusija i Saudijska Arabija dogovorile suradnju na stabilizaciji tržišta nafte. Potom je naftna tržišta ponovo zakočila neizvjesnost u pogledu dogovora vodećih proizvođača o zauzdavanju proizvodnje, posebice s obzirom na neuspjeh sličnog travanjskog sastanka u Dohi. “Tržište reagira na sve te napise, no ukoliko se zaista upriliči sastanak po uzoru na onaj u Dohi, vjerojatno će to biti krajem ožujka ili travnja 2017. godine, a do tada će se raspravljati i pregovarati, što će pak napuniti stupce”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođači izvan tog kartela, poput Rusije, neslužbeno će u Alžiru od 26. do 28. rujna na marginama Međunarodnog energetskog foruma raspravljati o mjerama podrške tržištu. “Čak i ako na neformalnim razgovorima ne bude postignut dogovor, cijene nafte možda neće pasti i mogle bi se zadržati oko razine od 45 dolara jer proizvodnja iz škriljaca ne raste”, rekao je Tetsu Emori iz tokijskog Emori Capitala.

Iran je izjavio da će surađivati na zamrzavanju ukoliko mu drugi izvoznici priznaju pravo na povrat tržišnog udjela na razinu iz razdoblja prije uvođenja sankcija.

Analitičari Citija upozoravaju da će iranski angažman biti ključna prepreka za odluku OPEC-a i dodaju da nije vjerojatno da će eventualni održivi sporazum utjecati na stanje na fizičkom tržištu.

Danas je naftna tržišta podupro slabiji dolar, zbog jače kupovne moći imatelja ostalih valuta a time i veće potražnje za naftom. Dodatnu potporu pružio je i podatak Genscapea o padu zaliha u američkom naftnom čvorištu u Cushingu za 700 tisuća barela.

Pozornost se sada okreće izvješćima o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu, koji će biti objavljeni s danom zakašnjenja zbog praznika na početku tjedna. Tako će Američki institut za naftu (API) objaviti podatke tokom dana a vlada sutra. Očekuje se da će API-jevi podaci pokazati pad komercijalnih zaliha za 100 tisuća barela.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 42,78 dolara, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments