Slabi kineski podaci srušili cijenu nafte na 49 dolara za barel

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 49 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju s obzirom na slabe kineske podatke, a dodatni su uteg i očekivanja da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neće mijenjati proizvodnu politiku na predstojećem sastanku.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa nižoj cijeni, od 48,36 dolara. Na strani potražnje trgovce su zabrinuli najnoviji službeni podaci iz Kine, koji su pokazali gotovo stagnaciju aktivnosti u kineskoj industriji u svibnju. Srodno istraživanje Markita o kineskoj industriji pokazalo je pad aktivnosti 15. mjesec zaredom.

Zagušenje kineskih luka i predstojeći sezonski radovi održavanja u rafinerijama također će zakočiti uvoz sirove nafte u idućim mjesecima, mjeseci, stajalište je anketiranih analitičara u istraživanju BMI-ja.

Na strani ponude dominiraju očekivanja da će članice OPEC-a na sutrašnjem sastanku potvrditi fokus na očuvanju tržišnog udjela, nauštrb podršci cijenama. Donekle su tu zabrinutost prigušila nastojanja pojedinih članica u Perzijskom zaljevu, uključujući Saudijsku Arabiju, da ožive inicijativu o koordiniranom obuzdavanju proizvodnje, kako za Reuters tvrdi neimenovani visoki izvor u OPEC-u.

Iran je već poručio da nije spreman za takav sporazum pa su po procjenama analitičara veće šanse da će se bliskoistočni proizvođači i dalje fokusirati na obranu tržišnog udjela umjesto da podupre cijene smanjenjem proizvodnje. “OPEC vjerojatno neće na sastanku u Beču mijenjati politiku očuvanja tržišnog udjela”, drži Patrick Dennis iz Oxford Economicsa. “Saudijska Arabija može tvrditi da je njezina politika uspješna budući da su se cijene nafte oporavile paralelno smanjenju proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a, što rezultira bržim uravnoteženjem tržišta no što se očekivalo”, dodaje.

U agresivnoj borbi za tržišni udio mnogi su bliskoistočni proizvođači već povećali isporuke u Aziju. U takvom okruženju većina trgovaca očekuje tek ograničen rast cijena u drugoj polovini godine, pokazuje Reutersovo istraživanje.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 45,15 dolara, što znači da je porasla 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like