Home Energetika Slabašna nada u zamrzavanje proizvodnje stabilizirala cijene nafte

Slabašna nada u zamrzavanje proizvodnje stabilizirala cijene nafte

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 34 dolara, budući da je među ulagačima prevladala sumnja da će zamrzavanje proizvodnje na siječanjskoj razini biti dovoljno da značajnije smanji prekomjernu ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,60 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,68 dolara. Značajnijih promjena u cijeni danas nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 33,15 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,84 dolara. Jučer su tržišta poduprle ocjene da je silazni trend cijena možda dotaknuo dno, s obzirom na pad broja aktivnih bušotina u SAD-u i prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenju proizvodnje nafte iz škriljca u SAD- u ovoj i idućoj godini.

Danas je među ulagačima ponovo prevladala sumnja da će inicijativa Saudijske Arabije i Rusije o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskim razinama, pod uvjetom da isto učine i drugi proizvođači, biti dovoljna da značajnije smanji prekomjernu opskrbu. “Ako zamrznu proizvodnju na siječanjskoj razini a višak u opskrbi iznosi oko milijun barela dnevno, samo će produljiti stanje prekomjerne opskrbe”, upozorava analitičar Energy Aspectsa Dominic Haywood.

Analitičari ujedno napominju da su male šanse da će Iran neposredno nakon ukidanja sankcija koje su naštetile njegovom izvozu biti spreman ograničiti proizvodnju nafte. “Ako se ne poduzmu konkretne mjere (da se smanji proizvodnja), bit ćemo i dalje skeptični u pogledu snažnijeg rasta cijena”, napominju u singapurskom Phillip Futuresu. Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) Abdulah al Badri izjavio je u ponedjeljak da bi uspješno zamrzavanje proizvodnje potaknulo dodatne mjere, upozoravajući pritom da su prošla vremena kada je odgovornost za smanjenje proizvodnje bila isključivo na njima.

Na konferenciji IHS CERAWeek u Houstonu Badri je ustvrdio da je provizorni dogovor četiri velika proizvođača o zamrzavanju proizvodnje tek početak. Procjenjuje se da se dnevno proizvede milijun do dva milijuna barela nafte više no što je potrebno. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 29,48 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts