Slaba ponuda zadržala cijenu na istoj razini

Kineska intervencija hladi tržište

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 86 dolara, dok je na američkom, prema pisanju Reutersa bila 83,96 dolara.

Iako je intervencija kineske vlade u cijene ugljena i struje blago ohladila usijano tržište, cijene energije još su uvijek povišene u cijelom svijetu s obzirom na pad temperatura na sjevernoj hemisferi i približavanje zime.

Potrošnja benzina i destilata u SAD-u ponovo je pak dosegnula petogodišnji prosjek, nakon više od godinu dana slabosti čiji su uzrok bile stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19, i trgovci će pomno pratiti izvješće o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada u Washingtonu sutra.

Na tržištu čekaju i ishod međunarodnih pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon što je SAD poručio mogućnost obnove iranskog izvoza nafte, istaknuo je Avtar Sandu iz Phillip Futuresa.

Iranski bareli trebali bi ′popuniti′ opskrbu koja je prema mišljenju vodećih potrošača nedostatna dok Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ustraju u postupnom povećanju proizvodnje, za samo 400 tisuća barela dnevno u studenome.

Zbog praznika u Austriji OPEC, čije je sjedište u Beču, danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica. Prošlog petka iznosila je 83,42 dolara.

You may also like

0 comments