Skupština Srbije je pred raspuštanjem

Srbija je pred raspisivanjem izvanrednih parlamentarnih izbora, a u Beogradu se očekuje da premijer Aleksandar Vučić do kraja dana uputi obrazložen prijedlog predsjedniku države Tomislavu Nikoliću koji bi izbore, kako je ranije najavljeno, trebao raspisati za 24. travnja.

Istog će dana, sudeći po dosadašnjem političkom usuglašavanju, biti održani i lokalni izbori za skupštine općina i gradova, te pokrajinski izbori u Vojvodini, a dogovor i konačna odluka znat će se vjerojatno do kraja tjedna.

Kako je za Radioteleviziju Srbije (RTS) izjavila predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, skupštinska sjednica koja u četvrtak započinje s radom mogla bi biti i posljednja u sadašnjem zastupničkom sastavu jer nakon raspisivanja izbora slijedi raspuštanje državnog parlamenta.

Gojković je rekla kako je njezina procjena da će predsjednik Nikolić odluku o izborima javnosti priopćiti tijekom vikenda. Predstoje još dogovori s predsjednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom o usuglašavanju datuma kako bi i pokrajinski izbori bili raspisani istodobno, a predsjednica skupštine ocjenjuje kao “ekonomično i efikasno da to bude 24. travnja” kako je u utorak u intervjuu za RTS nagovijestio premijer Vučić.

Ištvan Pastor je, podsjeća RTS, ranije najavio da će pokrajinske izbore raspisati za 22. ožujka, a u petak se očekuje dogovor da se usklade predizborne procedure i usuglasi zajednički dan održavanja izbora.

Odluku o ponovnom izlasku na izvanredne izbore, nepune dvije godine nakon također izvanrednih izbora poslije kojih je došao na čelo vlade, nedavno je priopćio premijer Aleksandar Vučić, obrazloživši je potrebom da vlada u punom mandatu provede započete ekonomske reforme i dovrši obveze iz eurointegracijskog procesa do 2020. godine.

Analitičari su ocijenili da odluka o izvanrednim izborima “nije neočekivana”, ali i da nije logična niti su argumenti srbijanskog premijera Vučića uvjerljivi jer njegova vlada ima vrlo stabilnu potporu u parlamentu kojom može voditi državu i neometano donositi zakone.

Istodobno, ocjene su i da Vučić želi iskoristiti i dodatno kapitalizirati vrhunac svojeg političkog rejtinga i popularnosti, te potpore koju ima njegova Srpska napredna stranka (SNS)

Prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja s početka veljače koje je provela agencija Ipsos strategic marketing, SNS može računati na potporu oko 50 posto opredijeljenih birača u Srbiji, ili oko 28 posto ukupne populacije. U odnosu na druge stranke na političkoj sceni, naprednjaci imaju dodatnu prednost jer njihov predsjednik Aleksandar Vučić ima potporu još 300.000 do 500.000 građana više nego što je ima SNS, dok je popularnost vođa ostalih partija uglavnom dominatna na stranačkoj razini.

Na parlamentarnim izborima bira se 250 zastupnika Skupštine Srbije, a u aktualnom sazivu koalicija predvođena naprednjacima ima 158 mandata, uz 44 zastupnika socijalista (SPS), koalicijskog partnera i aktualnog šefa diplomacije Ivice Dačića.

You may also like