Skup: Nove su ovisnosti izrazito opasne

Gotovo 77 posto hrvatskih srednjoškolaca svakodnevno koristi internet za zabavu, a 37 posto ih igra računalne igrice, pokazuju rezultati “Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima“ o kojima će se raspravljati u ponedjeljak na stručnom skupu o ovisnostima kockanja, klađenja i interneta. 

Na skupu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) stručnjaci s područja mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti upozorit će na stalni porast poremećaja navika i nagona uzrokovanih računalnim igricama, igrama na sreću i klađenjem u sportskim kladionicama.

Istraživanja pokazuju da je oko 67 posto odraslih u Hrvatskoj barem jednom u životu igralo neku igru na sreću, te da su muškarci općenito skloniji svim oblicima kockanja i klađenja, osim igranju lutrije, u čemu među spolovima nema razlike.  Među mladićima najpopularnije je klađenje u sportskim kladionicama, a slijede automati za igranje, kasino te kartanje za novac.

Istraživanje, koje je proveo HZJZ i Ministarstvo zdravstva 2009. godine, pokazala su da se 55,5 posto studenata prve godine sveučilišnih studija u Zagrebu kocka i kladi. Rizično i problematično kocka se i kladi 9,5 posto studenata, a muški spol je najjači čimbenik povezanosti rizičnog i problematičnog kockanja i klađenja.  I oko 75 posto zagrebačkih srednjoškolaca izjavilo je da se barem jednom u životu kockalo. Dvadesetak posto ocijenjeno ih je kao “rizični”, a 10-ak posto kao “problematični” ovisnici.

You may also like

0 comments